Társoldalunk:

Rasmussen a királyetapon eldöntötte a Tourt

2007.07.25. 18:22

Az összetettben vezető Michael Rasmussen nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny királyetapját, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a versenyt.

Az Orthez és Gourette-Col d'Aubisque közötti, 218,5 km-es 16. etapon öt kaptató szerepelt a programban, többek között két-két első és kiemelt kategóriás, így ez volt az utolsó lehetőség, hogy a hegyekben  megtámadják a dán kerekest.

A szakasz elején egy ötfős szökevénycsoport alakult ki olyan kitűnő hegymászókkal a soraiban, mint Carlos Sastre, a hegyi pontversenyben vezető Juan Mauricio Soler Hernandez és Iban Mayo. A kvintettnek ennek ellenére igazán komoly előnyt nem sikerült szereznie, míg a két nagy favorit, Alberto Contador és Rasmussen az utolsó, kiemelt kategóriás emelkedőig csak egymásra figyelt.

A 16,6 km hosszú, 7 százalékos átlagos meredekségű legendás Col d'Aubisque-n aztán megindult az öldöklő küzdelem a sárga trikóért. A Discovery Channel spanyol kerekese háromszor is "megtámadta" Rasmussent, aki azonban az összes kísérletet féken tartotta, így Contadornak nem sikerült meglépnie. Az utolsó kilométeren aztán Rasmussen robbantott, s otthagyta az erejével teljesen elkészülő vetélytársát, aki 1000 méteren több mint félpercet kapott a Rabobank klasszisától.

Rasmussennek mostani sikerével 3:10 percre nőtt az előnye Contadorral szemben, ami szinte bizonyosan elegendő lesz számára a szombati időfutamra, így nagy meglepetés lenne, ha nem ő érkezne Párizsba a sárga trikó tulajdonosaként.

Forrás: EPA

Ha nem töri össze magát a hátralévő szakaszokon, akkor Rasmussen Párizsban is ünnepelhet majd

A szakasz krónikájához tartozik még, hogy két kisebb bomba robbant, amikor a mezőny rövid kitérőt tett Spanyolországba. Az El País című lap internetes kiadása arról számolt be, hogy előzőleg egy, magát a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet aktivistájának valló személy közölte a robbantási szándékot a navarrai közlekedési rendészettel. Az illető azt mondta, az út mentén több helyen bombát helyeztek el. A robbantásokban senki sem sérült meg, a mezőny gond nélkül túljutott az érintett szakaszon.

16. szakasz, Orthez - Gourette-Col d'Aubisque, 218,5 km:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 6:23:21 ó
2. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 26 mp hátrány
3. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 35 mp h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Rasmussen 76:15:15 ó
2. Contador 3:10 p hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 5:03 p h.
4. Leipheimer 5:59 p h.
5. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 9:12 p h.
6. Haimar Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 9:39 p h.

Csütörtökön a Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK