Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny második fordulójában Polgár Judit világossal remizett a norvég Magnus Carlsennel. A spanyol megnyitás nyílt változatában villámgyorsan lehúzták a jól ismert folytatást. Judit tért el egy korábbi partijától, a 16 éves Magnus azonban jó védőállást épített ki, és a sorozatos cserék végül a 43. lépésben vezettek pontosztozkodáshoz. A játéknap meglepetéseként az amerikai Alekszander Oniscsuk legyőzte az orosz Alekszander Griscsukot. A harmadik fordulóban Judit a kínai Bu Xiangzi ellen sötét lesz.

A 18-as kategóriájú viadal második játéknapján a legnagyobb érdeklődés a nyeréssel kezdők párharcát, Polgár Judit és Magnus Carlsen játszmáját kísérte. Korábban csak egyszer mérkőztek meg egymással. Tavaly Rishon Le Zionban a villám- világbajnokságon Carlsen világossal nyert Judit ellen.

Bielben Judit vezette a világos bábukat és a spanyol megnyitás nyílt változatában vívtak meg. A jól ismert változatot gyorsan lehúzták, majd óvatosabb tempóban folytatták a csatározást. Carlsen sikerrel hárította d5 centrumgyalogjára nehezedő nyomást, jó cserét csinált, az e5-öt kapta cserébe. Judit tűnődött többet, de nem tudta feltörni Magnus védőállását, a 43. lépésben békét kötöttek.

Forrás: [origo]

Az amerikai Alekszander Oniscsuk elméleti értékű partiban győzte le Alekszander Griscsukot. Az orosz nagymester a szláv védelem tisztáldozatos változatát korábban csak egyszer, a mainzi rapidtornán Ruck Róbert ellen játszotta meg.

Ezúttal élesben is bevetette a kétélű fegyvert. Láthatóan idegen volt számára a pozíció, hiába volt három gyalogja is a tisztért, tisztjei között nem tudott igaz összhangot teremteni. Tétovázott, s ezt Oniscsuk kihasználta, a legjobb pillanatban indította akcióját. Sötét hadállása pillanatok alatt összeomlott, Griscsuk a 36. lépésben kapitulációra kényszerült.

Meglepően gyorsan remivel ért véget Tejmur Radzsabov és Bu Xiangzhi játszmája. Az azeri nagymestert meglepetésként érte kínai ellenfelének varija a szicíliai védelem Najdorf-változatában. Eredeti játékvezetést láttunk az izraeli Borisz Avrukh és a holland Loek van Wely partijában. Nagy küzdelmet vívott az orosz Alekszander Morozevics és a svájci Yannick Pelletier. Sötét vezérével sikerrel harcolt világos két bástyájával szemben.

A második forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) - Bu Xiangzhi (kínai, 2685) döntetlen (Szicíliai védelem, 15)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Magnus Carlsen (norvég, 2710) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)
Borisz Avrukh (izraeli, 2645) - Loek van Wely (holland, 2679) döntetlen (Szláv védelem, 26)
Alekszander Motylev (orosz, 2650) - Yannick Pelletier (svájci, 2591) döntetlen (Szicíliai védelem, 53)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Szláv védelem, 36)

A verseny állása:
1-3. Polgár Judit, Magnus Carlsen és Alekszander Oniscsuk 1,5 pont
4 -7. Tejmur Radzsabov, Alekszander Motylev, Yannick Pelletier és Borisz Avrukh 1
8-10. Bu Xiangzhi, Alekszander Griscsuk, Loek van Wely 0,5

A harmadik forduló párosítása:
Griscsuk - Radzsabov
Pelletier - Oniscsuk
Van Wely - Motylev
Carlsen - Avrukh
Bu Xiangzhi - Polgár Judit