Vágólapra másolva!
A záró napon három érmet is szereztek atlétáink a debreceni U23-as Európa-bajnokságon: Németh Kristóf kalapácsvetésben a második, Bene Barnabás 1500 méteren, valamint Ott Balázs 3000 méteres akadályfutásban bronzérmes lett.

Vasárnap délután rögtön az első döntő, a férfi kalapácsvetőké váratlan magyar éremszerzéssel zárult. Németh Kristóf már nyert ifi világbajnokságon ezüstérmet, 2005-ben junior Európa-bajnok volt, tavaly pedig Pekingben a junior vb-n második helyezett, de még csak 19 éves, és a huszonhárom éven aluliak kontinensbajnokságán a papírforma alapján nem tartozott az éremesélyesek közé. A verseny előtt egyéni csúcsa 71,96 méter volt, és a döntő résztvevői közül öten már túldobták a 73 métert is.

A fehérorosz Sajunu 73,67-es egyéni csúccsal érkezett Debrecenbe, és a fináléban az első dobásával alaposan ráijesztett a mezőnyre, ugyanis 74,92-vel nyitott. Mint később kiderült, ez Eb-aranyat ért számára. Az ezüst pedig Németh Kristófé lett, aki a harmadik sorozatban 72,55-re, a negyedikben pedig 72,56-ra javította élete legjobbját!

"Meglepett, hogy a fehérorosz fiú rögön az első sorozatban hatalmasat dobott, de úgy voltam vele, a második hely még kiadó, és ezt megszerezhetem. Sok jó dobásom van, és jobb lett volna, ha ezek helyett akad inkább egy nagyon nagy, de természetesen örülök az ezüstéremnek, a verseny előtt látatlanban kiegyeztem volna vele. Bízom benne, hogy még a nyáron túljutok a 74 méteren is, teljesítem a szintet a felnőtt vb-re, és ott lehetek az oszakai világbajnokságon" - jegyezte meg Németh Kristóf.

Forrás: [origo]

Németh Kristóf U23-as Eb-ezüsttel gyarapította éremkollekcióját

Férfi 1500 méteren a négyszeres korosztályos Eb-győztes Bene Barnabás a spanyol Rodriguez mögött második az európai U23-as ranglistán, de az utóbbi hetekben combsérüléssel bajlódott, és így az Eb-n az előzetes terveivel ellentétben 5000 méteren nem is indult. Vasárnap az 1500-as döntőben ötszáz méterrel a vége előtt az élre állt, ám a célegyenesben Rodriguez ellépett mellette, és az utolsó centimétereken kilenc századdal a francia Durand is megelőzte.

"Sajnos sérülésem miatt nem nagyon tudtam felkészülni az Eb-re, és a gyorsasági edzések hiányoztak. Csak az volt a célom, hogy a dobogón végezzek, így a harmadik hellyel is elégedett vagyok" - nyilatkozta Bene Barnabás.

A dobogó harmadik fokára állhatott fel a férfi 3000 méteres akadályfutás eredményhirdetése után Ott Balázs is, és az ő szereplése még Németh Kristófénál is váratlanabb volt. A döntőbe jutott tizenkét versenyző közül ő rendelkezett a leggyengébb egyéni csúccsal, ám ezen több mint három másodpercet javított, és a nagy taktikai verseny végén szenzációsan hajrázott.

"Nem gondoltam volna, hogy érmet szerezhetek, de ezt a versenyt szinte nekem futották!" - nyilatkozta a boldog Ott Balázs.

Női 5000 méteren Erdélyi Zsófia 16:43,57 perces idővel a hatodik, a női gerelyhajítás döntőjében Nagy Xénia 50,28 méteres eredménnyel a kilencedik helyen végzett. Az Európa-bajnokság programjának végén férfi 4x400-as váltónk a hatodik, míg a női a hetedik helyet szerezte meg.

Az Eb éremtáblázatán hatalmas fölénnyel Oroszország végzett az élen (15 arany, 9 ezüst, 11 bronz), megelőzve Nagy-Britanniát (6-3-2) és Németországot (4-6-3); Magyarország (0-1-2) a 17. lett. A negyvennégy résztvevő ország közül huszonöt szerzett érmet.

A pontverseny végeredménye: 1. Oroszország 334, 2. Németország 140, 3. Nagy-Britannia 132, ... 14. Magyarország 37.