Vágólapra másolva!
Nem jött össze a remélt érem a magyar válogatottnak Debrecenben az U23-as atlétikai Európa-bajnokság csütörtöki nyitó napján, férfi súlylökésben Kürthy Lajos 18,87 méteres eredménnyel csak az ötödik helyet szerezte meg. A dobogótól huszonhat centivel, az aranyról éppen egy méterrel maradt le.

A 23 éven aluliak kontinensbajnokságán csütörtökön délelőtt a férfi tízpróbázók 100 méteres síkfutása nyitotta a programot. Itt még nem volt magyar induló, nem sokkal később viszont férfi súlylökésben három is, és erre a versenyszámra mindenképpen figyelnünk kellett. Tudniillik Kürthy Lajos 19,83 méteres eredménnyel a korosztályos európai ranglista harmadik helyezettjeként érkezett az Eb-re, kontinensünkről csak a szerb Rujevics (20,11) és az orosz Grekov (19,84) dobott nála nagyobbat.

A döntőbe jutáshoz 17.95 méternél húzták meg a szintet, és a Mohácsi TE 21 éves versenyzője a B csoportban kicsit ránk ijesztett a 16,15-ös kezdésével. Másodikra aztán 18,18-at lökött, így harmadik kísérletre nem volt szüksége. Mivel a selejtezőszintet nem teljesítették tizenketten, a döntőbe kisebb dobással is be lehetett kerülni, és kellemes meglepetésre a 17,78-as egyéni csúcsot elérő Páli Viktor is kvalifikálta magát a fináléra. Erre előzetesen nem sok reménye lehetett, mert a huszonkét nevezett versenyző között az addigi 17,72-es legjobb eredménye csak a 19. volt. A sort Kovács Péter zárta 17,65-tel, ő viszont nem tudott javítani, sőt, a selejtezőben három érvénytelen kísérlete volt.

Forrás: [origo]

Az Eb kabalafigurája: Matyi, a sportos szürkemarha

Az esti döntőben az eleredő eső és a csúszó kör erősen zavarhatta a mezőnyt, de nem mindenkit. Nem kis szenzációt szolgáltatva a lengyel Giza kezdett a legjobban, a nyitó sorozatban 19,42-t, a másodikban 19,87-et dobott, pedig az Eb előtt élete legjobbja csak 19,25 volt. Kürthy megint nehezen melegedett be: 17,34-nel kezdett, ezután 17,80-at, majd harmadikra 18,59-et ért el, ám ezzel is csak az ötödik helyen állt. Páli 17,18-gyal pedig a 11. helyen, így ő nem folytathatta a legjobb nyolc között.

A negyedik sorozatban Kürthy 18,87-re javított, de maradt ötödik helyen, majd még két érvénytelen kísérlete volt, így nem is léphetett előrébb. A győzelmet Giza szerezte meg 19,87-tel az ezüst Rujevicsé lett, aki 19,55-ig jutott, a bronzot pedig Grekov vitte el 19,13-mal.

"Igazából nem tudom, miért nem sikerült jobban teljesítem, nagyon sajnálom, hogy így alakult..." - kereste a szavakat Kürthy Lajos.

Az is kellemetlen meglepetés volt számunkra, hogy férfi 800 méteren Takács Dávid, aki az idei birminghami fedett pályás Eb-n 6. volt, most előfutamában nyolcadik, utolsó lett. Férfi 100 méteren Szebeny Miklós az elődöntőben 10,41 másodperces egyéni csúcsot futott, de ezzel is csak 6. lett, így nem jutott be a döntőbe.