Vágólapra másolva!
A wimbledoni tenisztorna idei bajnokainak listáján két meglepetésember neve is szerepel. Vegyes párosban ugyanis olyan duó diadalmaskodott, amely nem számított esélyesnek, ráadásul nem kiemeltként utasították maguk mögé a mezőnyt. A hazaiak kedvence, Jamie Murray ugyanis a szerb Jelena Jankovic oldalán győzött, s ha hinni lehet a brit bulvársajtónak, kettejük között több is szövődött, mint sportbarátság.

Húsz éve nem nyert angol teniszező Wimbledonban, az 1987-es vegyes páros finálé óta (amelyben a Jeremy Bates, Jo Durie kettős diadalmaskodott) Jamie Murray okozott elképesztő örömet a hazai szurkolóknak.

A 21 esztendős játékos (akinek öccse, Andy jelenleg a legmagasabban jegyzett brit teniszező egyesben) a szerb Jelena Jankoviccsal állt össze - lehet, nemcsak a füves pályás esemény erejéig.

A fiatalok először játszottak együtt, ráadásul az utolsó három versenynapon pedig ötször kellett pályára lépniük, ám ez nem látszott meg a teljesítményükön. Az első fordulóban a brit Richard Bloomfield, Sarah Borwell kettőst győzték le, aztán már csak kiemeltek következtek.

A 2. körben a Mark Knowles, Zsi Jan (bahamai, kínai, 3.), majd a Julian Knowle, Tiantian Szun (ausztrál, kínai, 14.), később a Marcin Matkowski, Cara Black (lengyel, zimbabwei, 9.) duó hajolt meg tudásuk előtt. Az elődöntőben a 11. helyen rangsorolt Daniel Nestor, Jelena Lihovceva (kanadai, orosz) páros sem tudta megállítani őket, így a lendület kitartott a fináléig, ahol a Jonas Björkman, Alicia Molik (svéd, ausztrál, 5.) is csak statisztált a sikerhez.

A mérkőzés végén a kamerák kereszttüzében csókok is csattantak, amelyekről Jankovic csak csak annyit mondott később, megígérte partnerének, ha nyernek, ez lesz az ajándéka. "A torna során annyi mindent ígért, hogy nem emlékezhettem mindenre" - reagált erre Murray, aki a hírek szerint alig bírta kivárni a vasárnapi vacsorát (Champion's Dinner), egész nap arról faggatta a szerb lányt, vajon milyen szoknyát húz majd fel.

"Azt hiszem, csalódott bennem. A hosszabbat választottam" - viccelődött Jankovic.

Forrás: EPA

Roger Federer is pózolt a sikeres párossal

A brit és szerb sajtó nemcsak Murray és Jankovic kiváló teljesítményéről cikkezett, hanem arról is, hogy e két fiatal valósággal "összemelegedett". Olyannyira, hogy az idősebb Murray fiú már meg is hívta a szerb lányt karácsonyra a család skóciai házába.