Vágólapra másolva!
A kardozó Nagy Orsolya révén megszerezte első érmét a magyar válogatott a genti vívó Európa-bajnokságon.

Nagy a csoportküzdelmeket öt győzelemmel zárta, majd a 32 között 15-14-re verte a lengyel Bogna Józwiakot, egy fordulóval később 15-6-ra a görög Vassziliki Vugiukát, a negyeddöntőben pedig ugyanennyire Pető Rékát. Aztán a fináléba kerülésért rendezett asszóban 15-9-re kikapott az orosz Jekatyerina Fedorkinától, így harmadik helyen végzett. Pető Réka hatodik, Varga Dóra 12., Sznopek Gabriella 15. lett. Az aranyérmet végül Fedorkina szerezte meg.

"Annak ellenére, hogy alig kaptam tust a csoportmérkőzéseken, elég nehéz ellenfél jutott nekem a 32 között. Józwiak iszonyatosan kellemetlen vívó, nagyon keményen kellett küzdenem ellene. 14-13-nál, úgy érzem, elvettek tőlem egy tust, úgyhogy izgalmas lett a vége. Tudtam, ha nyerek, az nagy lökést adhat a folytatásra" - nyilatkozott Nagy, aki ezt megelőzően 2001-ben és 2002-ben is harmadik volt Európa-bajnokságon.

"Már a csoportban nagyon jól vívott Orsi, tulajdonképpen ezt a formáját kellett átmentenie a táblára. A nagy asszója az első volt, a lengyel Józwiak ellen, utána már simábban mentek a dolgok. Önmagához képest mind a négy lány jól vívott ma, le a kalappal előttük" - értékelte a szakág eredményeit Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya.

Az egyéni küzdelmek utolsó napján még a férfi párbajtőrözők léptek pástra. A háromszoros kontinenselső Boczkó Gábor, illetve Imre Géza közel volt ahhoz, hogy dobogóra állhasson, mindketten a negyeddöntőben fejezték be szereplésüket. Boczkó az ötödik, Imre a nyolcadik, Kovács Iván az 58., Kulcsár Krisztián a 61. helyet szerezte meg. A dobogó legfelső fokára a francia Jérome Jeannet állhatott.

Csütörtökön a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyét rendezik meg.

férfi párbajtőr, egyéni:
az elődöntőben:
Matteo Tagliaroli (olasz) - Fabian Kauter (svájci) 15-13
Jerome Jeannet (francia) - Anton Avgyejev (orosz) 15-8

a döntőben:
Jeannet - Tagliaroli 15-7

végeredmény:
1. Jeannet
2. Tagliaroli
3. Kauter és Avgyejev
5. Boczkó Gábor
...8. Imre Géza
...58. Kovács Iván
...61. Kulcsár Krisztián

női kard, egyéni:
az elődöntőben:
Jekatyerina Fedorkina (orosz) - Nagy Orsolya 15-9
Szofija Velikaja (orosz) - Olena Homrova (ukrán) 15-11

a döntőben:
Fedorkina - Velikaja 15-14

végeredmény:
1. Fedorkina
2. Velikaja
3. Nagy Orsolya és Homrova
...6. Pető Réka
...12. Varga Dóra
...15. Sznopek Gabriella