Vágólapra másolva!
Egyértelműen a férfi diszkoszvetés lesz a slágerszáma a hét végi Honvéd-kupa nemzetközi atlétikai versenynek, amelyen elindul az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán és a világranglistán jelenleg tizenkettedik Máté Gábor is. Ám mégsem ők az igazi esélyesek, hanem egy iráni dobó, a junior világbajnok Hadadi, aki hatodik a világranglistán.

A Budapesti Honvéd SE a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) karöltve idén már 23. alkalommal rendezi meg a nemzetközi versenyét. A Honvéd-kupa az egyesület Iharos Sándorról elnevezett Tüzér utcai pályáján pénteken 15.30-kor a női rúdugrással kezdődik, a slágerszámnak számító férfi diszkoszvetés indulói pedig 17.30-kor lépnek a dobókörbe.

A mezőnyben ott lesz az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán is, aki tavalyi motorbalesete után még nem nyerte vissza a formáját, 65,19 méteres eredménnyel jelenleg csak 15. a világranglistán. Kővágó hétfőn az athéni Grand Prix-n 59,04-gyel 11. lett (a számot az olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna nyerte 70,43-mal). Máté Gábor néhány napja az Európa-kupa első osztályának versenyén Milánóban 65,96-tal győzött, ezzel a világranglista 12. helyén található.

Ha az idei rangsort vesszük alapul, akkor azonban a pénteki verseny fő esélyese a mindössze 22 éves junior világbajnok iráni Hadadi, aki június 9-én 67,95 méterrel győzött Minszkben, és a világranglistán az előkelő hatodik helyet foglalja el. Az iráni versenyző jó formáját bizonyítja, hogy az említett hétfői athéni viadalon 66,40-nel a negyedik helyet szerezte meg. Érdekesség, hogy az angolok egy mozgássérült diszkoszvetőt is indítanak a Honvéd-kupán.

Az Iharos-pályán a MASZ nemzetközi versenyén szombaton szintén 15.30-kor rajtol a program, mégpedig újra a női rúdugrással. Az angolok kérése volt, hogy néhány számban mindkét napon rendezzenek versenyt.

Ám a 100 méteres férfi és női síkfutást pénteken előfutamokkal és döntőkkel, szombaton viszont A, B és C futamokkal bonyolítják le. A hét végi megméretési lehetőség különösen azoknak jön jól, akik a nyári világversenyekre készülnek, így például a jövő heti debreceni U23-as Európa-bajnokságra.