Vágólapra másolva!
A magyar válogatott egy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szerzett a vasárnap délutáni 200 m-es döntők során, így összesen 6 első, 7 második és 7 harmadik hellyel zárta a spanyolországi Pontevedrában rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságot.

Az idén csak a legrövidebb távon, egyesben versenyző, kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a női K-1 mezőnyét, a második helyezetthez képest is több mint egy hajóhossz előnnyel érkezett a célba.

"Azzal, hogy csak egy számban indultam, nagy volt rajtam a nyomás, hiszen ha nem nyerek, azt mindenki kudarcként értékelte volna. Ezért nagyon örülök, hogy győztem, bár a rajtom nem sikerült a legjobban. Később aztán szerencsére megtaláltam a ritmusomat és csak arra figyeltem, hogy ne legyen előttem senki. Azt nem is érzékeltem, hogy ennyivel nyertem" - mondta az eredményhirdetés után a Démász-Szeged klasszisa.

A Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina és Patyi Melinda összeállítású kajaknégyes másodikként zárt, míg Gyertyános Gergely (K-1), a Paksy, Patyi duó (K-2), a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor alkotta kenunégyes és a Kadler Viktor, Gyertyános, Beé István, Babella Balázs kvartett (K-4) harmadikként ért a célba.

A Molnár Péter, Boros Gergely duó (K-2), Bozsik Attila (C-1) és a Horváth Gábor, Fürdök Gábor kettős (C-2) egyformán hatodik lett.

Azok a magyar egységek, amelyek az első három között végeztek, már indulói az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak, kivétel ez alól a női és férfi K-4, valamint a C-4, ezekben a számokban a válogatási elvek szerint ugyanis győzni kellett volna a vb-csapattagsághoz.

Forrás: [origo]

Janics most csak egy távon indult, de azon nyert is

A vasárnap délelőtti 500 méteres finálék során a magyar válogatott egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerzett.

Az Eb-n összesen hat arany-, valamint hét-hét ezüst- és bronzérmet nyertek a mieink. A győzelmek közül három (férfi K-2 és C-1 1000 m, női K-2 500 m) született az olimpia műsorán is szereplő számban.

A magyar csapat a 8 aranyat, 4 ezüstöt és 3 bronzot begyűjtő németek mögött a második helyen végzett az összesített éremtáblázaton, harmadik Fehéroroszország (4, 4, 1) lett. Érdekesség, hogy a lengyelek nyolc medáliát szereztek, de egyet sem a "legfényesebből" (3 ezüst, 5 bronz), s ezzel csak tizenkettedikek lettek az országok rangsorában.