Vágólapra másolva!
Erdei Zsolt, a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka pontosan egy kilóval bizonyult könnyebbnek amerikai riválisánál, George Bladesnél, akivel szombaton a SYMA csarnokban küzd meg a ringben. Idézze fel velünk Madár eddigi címvédéseit!
Egy budapesti kaszinóban tartott mérlegelésen a magyar világklasszis pontosan 78 kg-ot nyomott, míg kihívója 79 kg. A szombati gálán ringbe lépő másik három magyar ökölvívó, Bedák Zsolt, Balzsay Károly és a WBF (Boksz Világalapítvány) világbajnoki címért küzdő Hídvégi György egyaránt az előírt súlyhatáron belül maradt.

Pénteken elsőként Blades lépett a pódiumra, hivalkodó öltözékével egyből oldotta az addig igen visszafogott hangulatot, derültséget keltett homlokára kötött élénkszínű fejkendőjével és hatalmas csillogó övcsatjával, mellyel a világbajnoki címre utalt. Miután Erdei is rálépett a mérlegre a közös fotózkodás során a hangzatos és profi bokszban igencsak megszokott egymást hergelő megnyilvánulások helyett bohóckodott egymással a két klasszis: Erdei például úgy fogta meg riválisa bicepszét, mintha az kifejezetten puha lenne.



Ezt követően sorban jöttek a szombati gála kilenc párharcának képviselői a pódiumra. A rendezvény első párharcában ringbe lépő, öt eddigi profi mérkőzésén veretlen, pehelysúlyú Bedák Zsolt 55,4 kilogrammal mérlegelt, míg 21 meccséből mindössze hármat nyerő riválisa, a szerb Kemal Plavci 54,5-tel. A második találkozó címmérkőzés lesz, ugyanis a 89 kilót nyomó, cirkálósúlyú Hidvégi a nála 1,5 kilóval könnyebb francia Merick Roberge-zsel csap össze a WBF övéért. A harmadik magyart, a 15 mérkőzés után veretlen, nagyközépsúlyú Balzsay Károlyt az ötödik összecsapáson szólítják majd a szorítóba a nyolc veresége ellenére pozitív mérlegű brazil Jose Hilton Dos Santos ellen. Balzsay 76,2, míg ellenfele 75,5 kg-mal mérlegelt.

Erdei Zsolt nyolcadik alkalommal védheti meg világbajnoki övét, amelyet 2004. január 17-e, Julio Cesar Gonzalez legyőzése óta őriz. Lássuk az eddigi címmeccseket egy-egy mondatban!

2004. május 8. (Dortmund)
Hugo Hernan Garay
Nehéz meccsen, a vesztes fél és csapata által vitatott eredménnyel, de többségi pontozással (114:114, 115:113, 116:112) Erdei legyőzte riválisát.

Forrás: EPA

2004. szeptember 11. (Kisstadion)

Alejandro Lakatus
Erdei nehéz meccsen, de egyhangú pontozással nyert.


2005. február 26. (Hamburg)
Hugo Hernan Garay
Megint nehezen ment az argentin ellen: a Garay elleni második meccs is ellentmondásos Madár-sikert hozott, a három pontozó közül egy a dél-maerikait látta jobbnak.

2005. október 22. (Halle)
Mehdi Sahnoune
"A győzelmemet ezúttal az elszántságomnak köszönhettem" - mondta Erdei, aki végül a 12. menetben technikai KO-val diadalmaskodott.


2006. május 6. (Düsseldorf)
Paul Murdoch
A mérkőzés második felében már látszott, aligha megy végig a találkozó: az ausztrál a 8. menetben padlóra került, a 10.-ben a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.


2006. július 29. (Oberhausen)
Thomas Ulrich
Magabiztos hatodszor, ráadásul istállótárs, a hazai közönség előtt bunyózó német Thomas Ulrich ellen.

2007. január 27. (Düsseldorf)
Danny Santiago
Egy percig nem volt kérdéses, ki a jobb: Erdei mindössze hét és fél menetet engedélyezett amerikai kihívójának.