Vágólapra másolva!
Még mielőtt valaki sportági elemzést várna az alábbi összeállítástól, gyorsan szögezzük le, a tél vége felé inkább a látványosságra helyezzük a hangsúlyt. Külföldi honlapok fórumain évek óta megy a vita, kik a legszebbek a fagy világában, ezért nem maradhatunk le a magunk kis ranglistájával. Kiválasztottunk öt szépséget, hátha meghozzuk a kedvét a síeléstől, snowboardtól idegenkedő olvasóinknak is.

Németországban évtizedenként feltűnik egy-egy olyan női sportoló, aki megdobogtatja a férfiszíveket, aki bájos tekintetével mosolyt csal a szurkolók arcára, akivel együtt rezdül az ország, ha fontos világverseny elé néz. Ilyen volt a műkorcsolya-királynő, Katarina Witt, majd a medencék sellője, Franziska van Almsick, s most ezt a szerepet töltheti be Magdalena Neuner. A 20 éves sílövő az olaszországi Antholzban rendezett világbajnokságon minden idők legfiatalabb biatlonistájaként nyert aranyérmet, sikerei hatására elárasztották a szponzorok, nem kétséges, arca hamarosan reklámfilmekben is feltűnik majd. Olyan lesz, mint a teniszben Marija Sarapova: tehetséges, sikeres, gyönyörű.

Február 3-án meglepetéssel kezdődött az antholzi biatlon-világbajnokság, a hölgyek első számát, a női 7,5 km-es sprintet ugyanis az élete első felnőtt vébéjén induló német Magdalena Neuner nyerte, a svéd Olofsson és az orosz Guszeva előtt. A világ még fel sem ocsúdott a meglepetéstől, amikor a 19 éves tehetség másnap megnyerte a 10 kilométeres üldözéses versenyt is. "Nem vagyok második Uschi Disl, inkább az első Magdalena Neuner szeretnék lenni" - nyilatkozta második aranyérmét követően a 19 esztendős német sportoló, aki öt junior világbajnoki cím után először indult a felnőttek között.

"Ősszel még az volt a célom, hogy a juniorvébén jól szerepeljek, aztán az oberhofi Világkupa-győzelem megváltoztatta az életemet. Felnőtt világbajnokságon indulhattam, aranyat nyertem, majd dupláztam, olyan az egész, mint egy tündérmese" - mondta a biatlontörténelem legfiatalabb világbajnoka, aki a világbajnokság első két napján 300 autogramkártyát dedikált, folyamatosan telefoninterjúkat adott, a német média egy csapásra sztárt faragott belőle.

"Csak a Világkupa-sorozat alatt 34 interjút adtam" - nyilatkozta Lena, akit természetesen azonnal megrohantak a szponzorok. Szép és sikeres, a lehető legjobb párosítás, nemcsak a saját számára, de talán a sportága részére is. "A győzelmek egyformán csodálatosak számomra, nem tudok különbséget tenni. Az aranyérem az aranyérem. Ami biztos, ettől nem fogok megváltozni, ugyanolyan ember maradok, mint más. Csak a szobám falán lesz néhány medállal több."

Forrás: EPA

A világbajnoki aranyérmekkel pénzdíj is járt, a német szövetség, illetve a Nemzetközi Biatlonunió összesen 35 ezer euróval honorálta sikerét. S hogy mire költi? "Elsőként új ablakokat veszünk belőle nagymamám házára, a többit pedig beteszem a bankba" - mosolygott a vámtisztviselőnek tanuló szépség, s természetesen nem felejtette el megköszönni édesapja és nagymamája szurkolói segítségét sem.

"Viszonylag korán kezdtem el sportolni, hatévesen már síeltem, kilencéves koromben próbáltam ki először a sílövészetet, 16 évesen profi sportoló voltam. A biatlon azért érdekelt, mert legálisan lőhettem, amit nem sok korombeli lány, sőt még fiú sem, mondhatott el magáról. Egyfajta érdeklődés volt részemről, gondoltam, beleszimatolok, aztán megtetszett, s ott ragadtam. De úgy tűnik, megfertőztem a családot, mert bátyám, Paul ugyan csupán hobbiból sportol, de 14 éves öcsém, Christoph, illetve 12 éves húgom, Anna szintén sílövészettel próbálkozik."

Neuner a világbajnokságon ünnepelte 20. születésnapját, bár elmondása szerint nem kerített nagy feneket neki. "Nem volt semmilyen extra ünneplés, sohasem vágytam hatalmas szülinapi partikra. A világbajnokság sokkal fontosabb számomra." Lena elmondás szerint inkább arra vár, hogy véget érjen a világbajnokság, s kicsit pihenhessen. S akkor hódolhat hobbijának, a zeneszerzésnek, a kötésnek és horgolásnak, s ha kitavaszodik, máris fiúsabb vizek felé evezve várja a rafting, a motokrossz és a túrázás.

Forrás: www.magdalena-neuner.deMagdalena Neuner
Születési idő, hely:
1987. február 9., Garmisch-Partenkirchen
Magasság: 165 cm
Testsúly: 56 kg
Hobbi: zene, úszás, túrázás, kerékpározás
Legnagyobb sikerei: háromszoros világbajnok, 5-szörös junior világbajnok, Vk-futam-győztes (Oberhof)