Vágólapra másolva!
A 84 kg-os Ritter Árpád bronzérmet szerzett a szófiai birkózó Európa-bajnokságon, a szabadfogásúak között. A 120 kg-os Aubéli Ottó az ötödik helyen végzett.

A korábbi években egy súlycsoporttal lejjebb két Eb-aranyérmet begyűjtő Ritter, aki rögtön az első mérkőzésén vereséget szenvedett, a vigaszági jó kezdés után a fehérorosz Sziarhej Borcsankával csapott össze a harmadik helyért.

Az első menet kiélezett, akció nélküli küzdelmet hozott, amelyben a magyar birkózó volt a szerencsésebb, ugyanis a később megszerzett ponttal hozta a szakaszt. A másodikban aztán már egyértelműen Ritter volt a jobb, 2-0-ra nyerte a két percet, ezzel egyben az összecsapást is.

"Elégedett vagyok a bronzéremmel. Igaz, nyerni szerettem volna, ám az alapvető cél a dobogó elérése volt, és ez sikerült. Tavaly jöttem fel 84 kilóba, az elmúlt évben még nem is voltam igazán beleerősödve. Ez azonban megváltozott, ami ma is látszott. Az orosz Ketojev most még jobb, erősebb nálam, jogosan nyert, de a többiekkel már egy szinten vagyok. A munkát folytatjuk tovább, és bízom benne, hogy a szeptemberi vb-n már nem lesz köztünk különbség" - nyilatkozta Ritter.

A 120 kg-os kategóriában Aubéli Ottó kikapott a bronzmeccsen. A magyar nehézsúlyú délelőtt egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban az ukrán Szerhij Priadun nagy csatában legyőzte őt.

A korábbi Eb- és vb-bronzérmes Aubéli a bronzmeccsen a grúz Alex Mobadzéval találkozott, akivel az elődöntőhöz hasonló kiélezett meccset vívott. Maróti István csapatvezető tájékoztatása szerint a magyar kiválóság jól birkózott, ennek ellenére az első és a második menetben is Mobadze volt egy picivel eredményesebb.

"Nagyon elfáradtam ma. A délelőtt sűrű volt, viszonylag későn kezdtem és utána alig maradt időm pihenni, pedig az első mérkőzésemen iszonyatosan elfáradtam. Sajnos az elődöntőben éppen ez volt a legnagyobb baj, elfogyott az erő. Ezt egy kicsit sajnálom, mert könnyebb meccs volt, mint a grúz elleni bronzcsata. Ennek ellenére elégedett vagyok, kihoztam magamból a maximumot" - mondta Aubéli.

A kontinensviadal zárásaként vasárnap a szabadfogás 60, 74, illetve 96 kg-os kategóriáinak csatározásait rendezik Szófiában, ahol Wöller Gergő, Hatos Gábor és Kiss Gergely lesz érdekelt.

55 kg, Európa-bajnok:
Beszik Kuducsov (Oroszország)
2. Marcel Ewald (Németország)
3. Radoszlav Velikov (Bulgária) és Sezar Akgul (Törökország)

66 kg, Európa-bajnok:
Albert Batirov (Fehéroroszország)
2. Irbek Farnyijev (Oroszország)
3. Szerafim Barzakov (Bulgária) és Sahin Ramazan (Törökország)

84 kg, Európa-bajnok:
Georgij Ketojev (Oroszország)
2. Tarasz Danko (Ukrajna)
3. RITTER ÁRPÁD és Serhat Balci (Törökország)

120 kg, Európa-bajnok:
Kuramagomed Kuramagomedov (Oroszország)
2. Szergej Prijadun (Ukrajna)
3. Fathi Cakiroglu (Törökország) és Alex Modebadse (Grúzia)
5. AUBÉLI OTTÓ