Vágólapra másolva!
A péntek után szombaton is érem nélkül maradtak cselgáncsozóink a belgrádi Európa-bajnokságon. A helyezettek közé is csak Mészáros Anett került be, aki a női 70 kg-ban hetedik lett. A világbajnok Braun Ákos, ifj. Nagysolymosi Sándor és Szabó Brigitta korán búcsúzott.

Szombaton egyértelműen Braun Ákos volt csapatunk legnagyobb reménysége, aki két éve a kairói vb-n és a rotterdami Eb-n is aranyérmes volt a 73 kg-os súlycsoportban, az év legjobb európai dzsúdósa, itthon pedig az év sportolója lett. Tavaly megnyerte a szuvoni egyetemi vb-t, a tamperei Eb-n azonban helyezetlenül zárt.

Braun az idei szezont rosszul kezdte, mert a párizsi és a hamburgi szuper A-kategóriás versenyen egyaránt elvesztette az első mérkőzését, és kiesett. Sajnos rossz sorozata Belgrádban is folytatódott, és banális módon búcsúzott, újra nyeretlenül.

Az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban pedig az a fehérorosz Szjamjonau várt rá, aki a tavalyi Eb-n legyőzte. Úgy nézett ki, hogy Braun most visszavág, mert a tanácstalan fehéroroszt kétszer is intették. Tizennégy másodperccel a vége előtt Braunt is, de a meccs így is kézben volt.

Egészen addig, amikor már csak egy másodperc volt hátra, ekkor ugyanis a fehérorosz lábfelszedéssel vazarit ért el, amivel már ő jutott tovább. A legjobb négy közé azonban nem tudta beverekedni magát, ami azt jelentette, hogy Braun helyezetlenül zárt.

"Nem is tudom, mit mondjak, ilyen hibát óvodások követnek el... Ha a végén semmi mást nem teszek, csak körbeszaladok a szőnyegen, akkor is nyerek. Ehelyett összekapaszkodtam az ellenfelemmel, és igyekeztem távol tartani magamtól, de megelőzött. Csak saját magamat okolhatom... Rettentően bosszant az is, hogy egymás után a harmadik versenyemen esek ki rögtön az elején, fogalmam sincs, ilyen mikor esett meg velem legutóbb..." - kesergett Braun.

Forrás: [origo]

Ungvári Miklós és Braun Ákos

Nem járt sokkal jobban ifj. Nagysolymosi Sándor a 81 kg-ban sem, aki a bolgár Dimitrovot még tanári módon oktatta - egy-egy vazarit és jukót, valamint négy kokát ért el -, utána viszont a grúz Baindurasvili vele bánt el csúnyán, egy vazari, majd koka után ipponnal zárta le a mérkőzést. Ám a négy közé Baindurasvili sem jutott be, így Nagysolymosi nem javíthatott a vigaszágon. A nőknél a 63 kg-ban Szabó Brigittának is korán befejeződött az Eb, őt a horvát Miskovic győzte le vazarival.

Az hamar eldőlt, hogy az Eb második napján válogatottunkból Mészáros Anett juthat legtovább, a női 70 kg-ban. A paksi Atomerőmű SE 19 éves junior világbajnoka - aki már két éve bronzérmes volt a rotterdami Eb-n - az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban pedig két kokával legyűrte a brit Conwayt, és így egyenes ágon a nyolc közé került. Az elődöntőbe sajnos már nem, mert intésekkel kikapott a címvédő francia Emane-tól. Először mindkét versenyzőt intették, másodjára azonban már csak a magyart...

Meglopták a magyarokat

Kellemetlen közjáték rontotta tovább a magyar küldöttség hangulatát a belgrádi cselgáncs Európa-bajnokságon, miután ellopták az egyik edző kameráját.

A kecskeméti Barcsik Zoltán a bejáratnál leadta a táskáját átvilágításra, ám mire a fémdetektoros kapun áthaladva a gép túloldalára ért, már csak hűlt helyét találta annak. A szerb őrök csak széttárták a karjukat, mondván, a nagy forgatagban nem követték nyomon a csomag útját.

Szerencsére azonban a plafonon lévő biztonsági kamera felvett mindent, és amikor megnézték a szalagot, kiderült, hogy a grúz delegációból emelte el valaki a táskát. Ők először letagadták a lopást, ám amikor szembesültek a videofelvétellel, szégyenkezve visszaadták a Hírös JC trénerének a tulajdonát...

(MTI)



Mészáros mindenesetre a vigaszágon folytathatta, s itt az első mérkőzésén három jukót és egy kokát elérve le is győzte az észt Tekkelt. Ezután újra nehéz ellenfél jött a számára, a tavalyi Eb-n ezüstérmes, s egyébként kétszeres Eb-2. német Wöllert, akitől az idei párizsi Világkupán kikapott. A belgrádi "visszavágón" az öt perc nem lett elegendő a döntéshez, következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amelyben Mészáros jóval aktívabb volt. Tizenkilenc másodperccel a vége előtt is ő indított akciót, mindketten a szőnyegre estek. A vezetőbíró a közönség hatalmas füttykoncertje közepette Wöllert javára kokát ítélt, s egyúttal kihirdette a német lány győzelmét.

"A közönség rokonszenvét kivívtam, de a bírókét nem sikerült... Ez nem az én napom volt. Igaz, hogy annál az akciónál a fenekemre ültem, s talán meg lehetett adni rá a kokát, de ez akkor is nagyon véleményes döntés volt. Majdnem tíz percet küzdöttünk egymással, korrektebb lett volna, ha a végén bírói döntéssel hirdetik ki a győztest. Csalódott vagyok, és remélem, hogy a világbajnokságon jobban szerepelek" - nyilatkozta a hetedik helyen végzett Mészáros Anett.

Megjegyzendő, hogy Csák József női szövetségi kapitány már az ominózus akció után kijelentette, hogy a bírók a "semmire" adtak kokát a németnek, és véleményét a videó megtekintése után megerősítette. "Látszik, hogy az Eb az olimpiai kvalifikációs sorozat első állomása, egyes nemzetek bírói már összefogtak az ügy érdekében..." - tette hozzá a barcelonai olimpia ezüstérmese.

Csapatunk legjobb eredménye Belgrádban továbbra is Ungvári Miklós pénteki ötödik helye a 66 kg-ban. A vasárnapi zárónapon Németh Tamásnak (90 kg), Hadfi Dánielnek (100), Bor Barnának (+100) és Halász Tímeának (78) kellene javítania az eddigi szerény mérlegen.

A szombati érmesek, férfiak:
73 kg, Európa-bajnok:
Szalamu Mescsidov (Oroszország)
2. David Kevsisvili (Grúzia)
3. Georgi Georgiev (Bulgária) és Kanstanzin Szjamjonau (Fehéroroszország)
...Braun Ákos helyezetlen

81 kg, Európa-bajnok:
Robert Krawczyk (Lengyelország)
2. Sziarhej Szundszikau (Fehéroroszország)
3. Euan Burton (Nagy-Britannia) és Guillaume Elmont (Hollandia)
...Ifj. Nagysolymosi Sándor helyezetlen

nők:
63 kg, Európa-bajnok:
Lucie Decosse (Franciaország)
2. Urska Zolnir (Szlovénia)
3. Anna von Harnier (Németország) és Claudia Heill (Ausztria)
...Szabó Brigitta helyezetlen

70 kg, Európa-bajnok:
Gevrise Emane (Franciaország)
2. Katarzyna Pilocik (Lengyelország)
3. Edith Bosch (Hollandia) és Marina Priscsepa (Ukrajna)
...7. Mészáros Anett