Vágólapra másolva!
Pénteken reggel öt magyar versenyző kezd a belgrádi cselgáncs-Európa-bajnokságon, amelyre a hollandok érkeztek a legerősebb összeállításban: a tizennégy indulójuk közül tíz már állt világverseny dobogóján.

A belgrádi Arénában csütörtökön délután még javában zajlottak a cselgáncs-Európa-bajnokság előkészületei, a húszezer fős befogadóképességű impozáns csarnokban munkások sürögtek-forogtak. A múlt heti asztalitenisz-Eb után a tatamikat mindenesetre már elhelyezték a küzdőtéren. Közben sorban érkeztek a csapatok, és az akkreditációs központ segítőkész munkatársa sem tagadta, hogy ez bizony egy "őrült nap". A sajtóközpont hivatalosan még ki sem nyitott, csak pénteken reggeltől üzemel, de ha a tudósító már odakeveredett, nagyvonalúan megengedték, hogy ott dolgozzon. A munkafeltételekre aligha lesz panasz, a légkondicionált teremben hozzávetőleg százötven asztal van.

A sajtó munkatársai 1997-ig visszamenőleg megkapták az Európa-bajnokságok végeredményeit, s ebben az intervallumban három magyar aranyérmesre bukkanhatunk. 1998-ban (Oviedo) Hajtós Bertalan 81 kg-ban, 2002-ban (Maribor) Ungvári Miklós 66 kg-ban, 2005-ben (Rotterdam) Braun Ákos 73 kg-ban győzött. Ungvári és Braun most is a csapat tagja.

A kiadott sajtóanyagban országonként és súlycsoportonként is lajstromozták a mezőny legjobbjait, s e szerint a legerősebb csapat egyértelműen a holland, amelyben tíz olyan versenyzőt találunk, aki már állt világverseny dobogóján. A 90 kg-ban induló Mark Huizinga egymaga tizennégyszer, s ötször - közte a 2000-es sydneyi olimpián - az első helyen végzett. Hajszállal azonban még rajta is túltesz Isabel Fernandez. A Sydneyben szintén győztes spanyol hölgynek az 57 kg-ban ugyancsak tizennégy világversenyes érme, de neki hét aranya van.

A hollandok mögött a franciák és a németek hét-hét, az ukránok és az azeriak hat-hat, az olaszok, a spanyolok, a fehéroroszok és osztrákok öt-öt világversenyen már érmes cselgáncsozót vonultatnak fel. A magyar csapatban négy akad, Braun és Ungvári mellett Hadfi Dániel és Mészáros Anett. Braun 2005-ben világ- és Európa-bajnok is volt, Ungvárinak a 2002-es Eb-aranya mellett van Eb-ezüstje (2005) és vb-bronza (2005) is, Hadfi tavaly a tamperei Eb-n az egyetlen érmesünk volt, a 100 kg-ban második lett, Mészáros Anett pedig a női 70 kg-ban 2005-ben szerzett Eb-bronzot.

Forrás: [origo]

Egyelőre kihalt a kontinensbajnoki aréna környéke

A belgrádi Eb pénteki nyitó napján közülük csak Ungvári lép szőnyegre, de valamennyi súlycsoportban lesz magyar induló: férfi 60 kg-ban Burján László, a nőknél 48 kg-ban Csernoviczki Éva, 52 kg-ban Perge Ilona, 57 kg-ban pedig Baczkó Bernadett. Ami az idei Világkupa-eredményeiket illeti, Ungvári a párizsi és a hamburgi szuper A kategóriás versenyen egyaránt 7. volt, Burján Varsóban a 2., Csernoviczki Prágában a 3., Párizsban a 7., Perge Párizsban az 5. helyen végzett. Ezeket figyelembe véve, valamint azt a tényt, hogy a Világkupa-versenyeken sokszor erősebb a mezőny, mint a kontinensbajnokságon, nem alaptalan a remény, hogy már a nyitó napon érmet szerezzünk.