Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a rövid program után második legjobb európaiként a nyolcadik helyen áll a tokiói műkorcsolya világbajnokságon, a versenyben a pontszámával "nemhivatalos" világcsúcsot elért dél-koreai Ju Na Kim vezet. Jégtáncban a címvédő bolgár Denkova, Sztavijszkij duó vb-arannyal zárta a pályafutását.

A vb-n a nőknél jött össze a legtöbb induló, s a negyvenöt versenyzőt a rövid programban nyolc csoportba, a világranglistán elfoglalt helyezések alapján a legjobbakat pedig az utolsó háromba sorsolták be. Az éremesélyek közül először az idei Európa-bajnok olasz Carolina Kostner lépett jégre, aki 67,15 ponttal élete legmagasabb pontszámát kapta, amivel az élre állt.

A következő, hetedik csoportban a világbajnoki címvédő amerikai Kimmie Meissner csak 64,67-et kapott, viszont utána a mindössze 16 éves, első felnőtt világbajnokságán szereplő, de a Grand Prix-döntőben győztes dél-koreai Ju Na Kim "nemhivatalos" világcsúcsot, 71,95 pontot korcsolyázott össze! (Az eddigi rekordot az amerikai Sasha Cohen tartotta, akinek a rövid programját a 2003-as Skate Canada GP-versenyen 71,12-re értékelték.)

Közvetlenül Ju Na Kim után jött Sebestyén Júlia, és Európa-bajnoknőnk is kitett magáért. A tripla flipje az egyik legszebb volt a mezőnyben, s végül élete második legmagasabb pontszámának, 59,98-nak örülhetett. (A 2005-ös Eb-n 61,28-at kapott.) Ezzel akkor a negyedik helyre került, Ju Na Kim, Kostner és Meissner mögé. A még hátra levők közül a japán Miki Ando volt a legjobb, de 67,98-cal a dél-koreai lányt nem tudta megelőzni.

Sebestyén Júlia végül az igen előkelő nyolcadik helyen zárta a rövid programot, és az európaiak közül csak Kostner előzi meg. A tiszaújvárosi versenyzőnek az eddigi legjobb vb-eredménye a 2004-es 6. hely, ami most is elérhető; az amerikai Sarah Hughes kevesebb mint egy pont előnnyel áll előtte ebben a pozícióban.

Nők, állás a rövid program után:
1. Ju Na Kim (dél-koreai) 71,95
2. Miki Ando (japán) 67,98
3. Carolina Kostner (olasz) 67,15
4. Kimmie Meissner (amerikai) 64,67
5. Mao Aszada (japán) 61,32
6. Emily Hughes (amerikai) 60,88
7. Jukari Nakano (japán) 60,62
8. Sebestyén Júlia 59,98

Jégtáncban az original program után a címvédő bolgár Denkova, Sztavijszkij kettős mindössze két századdal vezetett a kanadai Dubreuil, Lauzon duó előtt, ám a kűrben a tengerentúliak nem tudták megelőzni őket.

A bolgárok amatőr pályafutásuk utolsó versenyén azok után értek fel újra a csúcsra, hogy a tavalyi torinói téli olimpián csak ötödikek voltak, az év elején a varsói Eb-n pedig a harmadik helyen végeztek.

A vb-arany megszerzésére még az amerikai Belbin, Agosto egységnek is volt esélye, de az olimpiai ezüstérmesek hibáztak, s kis híján a bronzot is elvesztették. Az Európa-bajnok franciák, akik az original után mindössze az ötödik helyen álltak, végül csak kis különbséggel maradtak le a dobogóról.

Forrás: MTI

Albena Denkova és Makszim Sztavijszkij aranyéremmel búcsúzott a sportágtól

A kűrben - ahol a legjobb 24 kettős léphetett jégre - a Nagy Zsuzsanna, Elek György kettős már nem volt érdekelt, már csütörtökön eldőlt, hogy a 26. helyen végzett.

Jégtánc, végeredmény:
1. Denkova, Sztavijszkij (bolgár) 201,62
2. Dubreuil, Lauzon (kanadai) 200,46
3. Belbin, Agosto (amerikai) 195,43
4. Delobel, Schoenfelder (francia) 195,19
5. Domnyina, Sabalin (orosz) 193,44
6. Virtue, Moir (kanadai) 183,94
...26. Nagy Zsuzsanna, Elek György 55,38