Vágólapra másolva!
Oszakában hagyományosan az év utolsó napján rendezik a küzdősportok egyik csúcseseményét, a K1 Dynamite gálát, amelyen a szumólegenda Akebono mellett Majoros István is ringbe lép. Birkózó olimpiai bajnokunk az MMA szabályrendszerben azzal a japán Jamamotóval küzd meg, aki legutóbbi meccsén négy másodperc alatt kiütötte az ellenfelét.

Majoros azáltal került a képbe, hogy a Jamamotónak szánt eredeti ellenfél megsérült, s a szervezők november úgy döntöttek, Európában keresnek egy neves, lehetőleg olimpiai bajnok cselgáncsozót vagy birkózót a helyére.

Majoros bevallása szerint mindig is szerette volna magát kipróbálni a K1-ben, de azt sem tagadta, hogy anyagi szempontok is közrejátszottak abban, hogy elvállalta a mérkőzést. Nem megerősített információk szerint 2-3 millió forintért verekszik az év utolsó napján.

A kickbox alapjaira épülő K1 MMA szabályrendszerében a rövidítés - "mixed martial arts", azaz kevert harcművészetek - is jelzi, hogy meglehetősen nagy a szabadság, csupán a lágyrészek és a gerinc vonalának támadása tilos. Engedélyezett viszont a földön fekvő versenyző fejének ütése, rúgása és taposása is, ha az ellenfél "tudatosan" védekezik. S bár Majoros december vett néhány bokszleckét, nem alaptalanul féltik a 65 kg-ban elvileg háromszor öt percre tervezett időtartamú összecsapástól...

Annál is inkább, mert ellenfele, teljes nevén Norifumi "Kid" Jamamoto az MMA egyik legjobbja, kíméletlen, brutális versenyző. A Majorosnál három évvel fiatalabb, 29 éves japán eddigi 16 mérkőzéséből tizennégyet megnyert - egyet elvesztett, egyen pedig nem született döntés -, és legutóbbi meccsén, május 3-án ugyancsak Oszakában négy másodperc alatt ütötte ki honfitársát, Kazujuki Mijatát. A kezdés pillanatában nekirontott, térddel fejen rúgta, majd leérkezve a már földön fekvő ellenfele arcára még ököllel is ütött, mielőtt a bíró közbeavatkozott volna. De láthatunk róla olyan videofelvételeket is, amelyen a már alélt, vérző fejű ellenfelét csépeli.

Jamamoto a gála sajtótájékoztatóján értesült arról, hogy Majoros 2004-ben az athéni olimpián aranyérmes volt a kötöttfogású birkózás 55 kg-os súlycsoportjában. Ám rögtön megjegyezte: "a mostani mérkőzésük nem birkózás lesz." Jamamoto mindazonáltal tervbe vette, hogy a 2008-as pekingi olimpián ott lesz a japán birkózó-válogatottban.

A K1 Dynamite gálán azonban nem Majoros lesz az egyetlen komoly birkózómúlttal rendelkező versenyző, mert ringbe lép a japán Katsuhiro Nagata is, aki a 2000-es sydneyi olimpián ezüstérmes volt a kötöttfogás 69 kg-os kategóriájában. Athénban aztán a 74 kg-ban már csak a 16. helyen zárt.

A fellépők között találjuk a K1-ben 2003-ban és 2004-ben is nehézsúlyú vb-döntőt vívó, de a holland Remi Bonjarskyval szemben mindkétszer alulmaradó Musashit is, de a legnagyobb tisztelet olyasvalakinek jár ki, akiről még nem szóltunk: Akebonónak. A szumóban a XVII. századi kezdetektől a mai napig mindössze hatvannyolcan érdemelték ki a Jokozuna, azaz "Nagy bajnok" címet, és a sorban 1993-ban hatvannegyedikként Akebono. A Hawaiiról származó amerikai bajnok első külföldiként kapta meg a címet, amelyhez nem elegendő tornagyőzelmeket szállítani, az illetőnek a magatartásával is azt kell sugallnia, hogy ő a szumó élő jelképe.

A 203 centi magas és 220 kg-os Akebono 2001-ben visszavonult a szumótól, ma már 37 esztendős, és az utóbbi években átpártolt a K1-re. És sokak szerint ezzel a lépésével lerombolja a saját mítoszát, ugyanis a K1-ben kilenc mérkőzéséből csak egyet nyert meg, nyolcat elvesztett, az MMA-ban pedig mindhárom eddig meccsén alulmaradt. Szilveszterkor viszont ebben a szabályrendszerben is meglehet az első sikere, legalábbis ellenfele, a brazil Giant Silva mérlege - egy győzelem és hat vereség - ezt sugallja.

December 31-én a K1 Dynamite gálát a 48 ezer fős befogadóképességű, 1997-ben átadott Osaka Dome-ban rendezik, ami az Orix Buffaloes baseballcsapatának fedett stadionja. A belépőjegyek átszámítva 10 000-53 000 forintba kerülnek, és a telt ház borítékolható.

Fábik Tibor