Vágólapra másolva!
Eb-bronzérmes műugrónk, Barta Nóra az év végén bő két hónapot Houstonban, majd egyet Eindhovenben töltött, ott készült a jövő évi versenyekre, mindenekelőtt a márciusi melbourne-i "vizes" világbajnokságra. A nyári, nagy sikerű margitszigeti Európa-bajnokságon 3 méteren harmadik helyezett versenyző úgy döntött, hogy januárban Hollandiába megy vissza edzeni.

- Miért Eindhoven, és miért nem Houston? - kérdeztük Barta Nórát, aki a karácsonyi ünnepeket természetesen itthon tölti.
- Mindkét helyen kiváló, nagyjából azonos körülmények között készülhettem, és az amerikaiak is visszavárnának, ám mégis Hollandia mellett döntöttem. A két fő ok az volt, hogy itt mégiscsak az edzőmmel dolgozhatok együtt, Ligárt Balázzsal, aki 2008-ig a holland válogatott felkészülését is irányítja, ugyanakkor Eindhoven sokkal közelebb van Magyarországhoz. Ha Houstonból haza szeretnék ugrani, akkor a repülőjegy száznyolcvanezer forint, Hollandiából viszont húszezerből megoldom az utat. Szóval, Eindhovenben maradok, és jövő szeptembertől itt fogok majd iskolába járni.

- A holland műugrás milyen szinten van?
- Akadnak tehetséges fiatal versenyzőik, de még nagyon sokat kell tanulniuk. Ezért is örülnek, hogy ott készülök náluk, azt mondák, majd én leszek a húzóerő a számukra. Rajtam nem múlik! Egyébként 2008-ban éppen Eindhovenben rendezik az Európa-bajnokságot, ezért is nagyon lelkesek. Az új uszoda már elkészült, s mellesleg februárban itt rendezik meg a PSV Világkupa-versenyt. Így ezen mindenképpen "hazai" pályán leszek.

- Eindhovenben is egy helyi családnál lakik, mint Houstonban?
- Nem, egyelőre még Balázs házában húztam meg magam, de majd albérletbe költözöm. Ezt persze nekem kellene fizetnem, ám ahogy hallottam, nem vészesek az árak, és bízom benne, hogy valamennyire besegít a magyar szövetség is. Amúgy a válogatottból már volt kint nálunk edzeni Kormos Villő és Mátyás Melinda is, és lehetőség szerint kijönnek hosszabb-rövidebb időszakokra a többiek, így Hajnal András is, ki mikor tud.

- Az eindhoveni Világkupa mellett hol indul még versenyeken?
- A világbajnokság előtt még Stockholmban, az Európa-kupán.

- Mit gondol, jövőre 1 méteren vagy 3 méteren lesz eredményesebb?
- Remélem, hogy mindkettőben jó leszek, ezért dolgozom! Tanulok új ugrást is, de ezzel még a kezdeti stádiumban vagyok.

- Ha már Eindhoven és PSV, futballmeccsekre nem látogat ki?
- Még nem voltam, de tervbe van véve, hiszen imádom a focit, PSV-sálam is van már!

Fábik Tibor