Vágólapra másolva!
Remekül sikerült Mincza Ildikó visszatérése a vívók országos bajnokságán. Az MTK Athénban olimpiai negyedik helyezett párbajtőrözője kevesebb mint egy évvel kislánya születése után a dobogó tetejére vezette együttesét, s a Honvéd elleni döntőben az idei világbajnokot (Nagy Tímeát) és a vb-bronzérmest (Szász Emesét) is legyőzte.

A csapatbajnokság első napján, szombaton a férfi párbajtőrözők, valamint a női párbajtőrözők és a kardozók versenyét rendezték meg a Nemzeti Sportcsarnokban. Férfi párbajtőrben a papírformának megfelelően a Honvéd és a BVSC jutott be a döntőbe, s az athéni olimpián ezüstérmes csapatunk mind a négy tagja pástra lépett: a Honvédban Boczkó Gábor és Imre Géza mellett Kulcsár Krisztián is, aki már visszavonult, de újra csatasorba áll a pekingi részvételért, a BVSC-ben pedig ott volt az idei egyéni Európa-bajnok Kovács Iván, s az Eb-aranyérmes csapatból Fekete Attila. (Az Eb-n a Kovács, Imre, Boczkó, Fekete összetételű csapatunk lett első.)

A várt nagy hazai csata ezúttal elmaradt. A nyitó asszóban Imre 5-2-re verte Kovácsot, majd Boczkó 3-0-ra Gömöri Zsoltot, s bár ezután Fekete 10-7-re legyőzte Kulcsárt, a vasutasoknak ez volt az egyetlen győzelmük. Kulcsár később Kovács ellen 5-3-ra, Boczkó Fekete ellen 5-1-re nyert, s a döntő a Honvéd 45-26-os sikerével zárult.

Női párbajtőrben is a Honvéd tűnt az esélyesebbnek az MTK ellen, hiszen bevetette az idei torinói világbajnokság egyéni arany- és bronzérmesét is, azaz a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímeát és Szász Emesét. Igaz, mellettük a fiatal Jung Alexa volt a harmadik pástra lépő. Az MTK-ban Hormay Adrien, Kiskapusi Dóra és Mincza Ildikó vívott. Utóbbinak az év elején, január 9-én született meg kislánya, Franciska, és az athéni olimpia negyedik helyezettje - egy válogatót leszámítva - most tért vissza a pástra.

S az MTK főleg az ő remek vívásnak köszönhetően nyerte meg a bajnokságot! Mincza a Honvéd 23-22-es vezetésénél 4-1-re nyert Nagy Tímea ellen, és az utolsó asszóban sem remegett meg a keze, amikor szűken az MTK-nál volt az előny; 32-30-as állásnál következett Szász Emese ellen, akit 10-7-re vert. Így az MTK 42-37-re győzött.

"Nagyon örülök ennek a bajnoki címnek, s tudom, hogy borzasztóan nehéz feladat, de megpróbálok kijutni a pekingi olimpiára" - mondta el Mincza Ildikó.

A női kardcsapatok döntőjében az UTE Nagy Orsolya vezérletével 45-36-ra verte a GEAC gárdáját. A mérkőzést a gödöllőiek kezdték jobban, 20-14-re is vezettek, de ekkor Nagy Orsolya 11-2-re hozta az asszóját, megfordítva az állást. A GEAC 29-28-ra még visszavette a vezetést, ám ezután újra az újpestiek percei következtek.

A Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap a férfi tőrözők és kardozók, valamint a női tőrözők csapatversenyét rendezik meg.