Vágólapra másolva!
A hét végén a szentpétervári Jégpalotában rendezik meg a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának döntőjét, s a nőknél az évközi versenyek eredményei alapján Sebestyén Júlia is ott lesz a fináléban.

Amikor Szentpétervár megkapta a GP-döntő rendezését, az oroszok aligha gondolták, hogy a férfi és a női versenyben sem lesz indulójuk, csak egy-egy párosukért és jégtánckettősükért szoríthatnak. Számunkra viszont a lehető legjobban alakultak a dolgok, hiszen Sebestyén Júlia Nankingban megnyerte a Kína-kupát, Moszkvában pedig ezüstérmes lett az Orosz-kupán. Európa-bajnoknőnk 28 ponttal a második helyen kvalifikálta magát a fináléba!

Ide az első helyen a japán Miki Ando ugyancsak 28 ponttal jutott be, honfitársa, Mao Aszada, a dél-koreai Ju Na Kim, valamint még egy japán versenyző, Sumie Fuguri egyaránt 26 pontot gyűjtött. A hatodik helyen a svájci Sarah Meier 24 ponttal lett még az elit társaság tagja. Ando a Skate Americán, Aszada a naganói NHK Trophyn, Kim a párizsi, Meier a moszkvai GP-n győzött.

Érdekesség, hogy a kanadai Joannie Rochette-nek a Skate Canada megnyerése is kevés volt a döntőbe jutáshoz, és hozzá hasonlóan a világbajnoki címvédő amerikai Kimmie Meissner is csak tartalék. Ők ketten is 24 pontot gyűjtöttek, mint ahogy még egy negyedik japán, Jukari Nakano is, de a négyes holtversenyből Meier jött ki jól.

- Hogy teltek az utolsó napjai? - kérdeztük Sebestyén Júliát, aki edzőjével, Gurgen Vardanjannal szerdán délelőtt utazott el Szentpétervárra.
- Igazából nem tudok semmi különlegességről beszámolni, ugyanúgy készültem, mint a Grand Prix-versenyek előtt.

- A nankingi és a moszkvai viadalok után a GP-döntő egyfajta gálának is felfogható? Hiszen itt már nem lehet veszíteni, aki ide bejutott, az mind nyert.
- Az biztos, hogy a legjobb hat között ott lenni már önmagában is komoly fegyvertény. Az pedig, hogy a második helyen sikerült bejutnom a döntőbe, nagyon nagy dolog. De természetesen ezzel sem szabad megelégednem, a hét végén is szeretnék jól teljesíteni, megmutatni, hogy mire vagyok képes.

- Van favoritja, aki kiemelkedik a mezőnyből?
- Nincs, mert az ellenfeleim közül szinte mindenki képes mindenre. Persze egy dolog, hogy mi sikerül az edzéseken, és más, hogy mi a versenyen. Az dönt, hogy az adott pillanatokban ki tud a legjobban összpontosítani. Mindenkinek lehet nagyon jó, de rossz napja is. Ám én a többiekkel nem is foglalkozom, csak saját magamra koncentrálok.

- Mit szól ahhoz, hogy orosz versenyző nem jutott be a döntőbe?
- Mivel csak ketten leszünk európaiak, bízom benne, hogy nekünk szurkolnak a nézők!

- Magyar pontozó lesz a versenyben?
- Igen, Balczó Katalin pontoz majd.

- Felkészült arra is, hogy megcsaphatja az orosz tél előszele?
- Hogyne, már a moszkvai versenyre is sok meleg ruhát vittem magammal. De csak nulla fok körül volt a hőmérséklet, szóval, akkor nem vacogtam. Szentpétervár azonban jóval északabbra fekszik, ott mindig hidegebb van, így most készültem a mínuszokra, ennek megfelelően pakoltam be a táskámba.

Fábik Tibor