Vágólapra másolva!

Kárpótlást kapnak a doppingolt NDK-sportolók

Egyszeri, fejenként 9250 eurós kárpótlást kapnak a szisztematikusan, államilag irányítottan doppingolt egykori NDK-sportolók, cserében el kell állniuk minden további jogi lépéstől.

A szerdán aláírt megállapodás értelmében 167, bizonyítottan egészségi károsodást szenvedett keletnémet sportoló részesül kártérítésben, melyet február végéig kapnak meg.

Michael Vesper főigazgató szerint a Német Olimpiai Bizottságnak a keletnémet ötkarikás szervezet jogutódjaként erkölcsi kötelessége valamilyen módon kártalanítani az érintett versenyzőket.

Az olimpiai bizottság, illetve a szövetségi kormány 1,55 millió eurót fordít erre a célra, egyharmad-kétharmad megosztásban. A megállapodás a remények szerint véget vet a német sportvezetés és a károsult sportolók között évek óta húzódó jogi csatározásnak. Erre már csak azért is megvan minden esély, mert utóbbiak képviselői elfogadták a feltételeket.

Egyes becslések szerint 1970 és 1989 között mintegy tízezer versenyző - köztük számos utánpótlás korú - volt részese az állami doppingprogramnak, melynek következtében sokuknál fizikai, illetve pszichológiai problémák merültek fel.