Vágólapra másolva!
Lőrincz Tamás nevét egy éve még a vérmesebb sportrajongók sem ismerték, idén pedig nemcsak az év birkózójának választották meg, hanem Cseh László és Zsivoczky Attila mellett 2006 három legjobb férfi sportolója közé is beszavazták az újságírók. A 20 éves kötöttfogású  mindezt úgy érte el, hogy előbb Európa-bajnokságot nyert a felnőttek között, majd ehhez hozzácsapott még egy korosztályos világbajnoki és Eb-bronzérmet.

"Nagyon meglepett, hogy a legjobb három közé választottak az újságírók. A szüleim kapták meg az értesítőt, ők hívtak fel, hogy készüljek a gálaestre. Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam" - mesélte Lőrincz. "Ha év elején valaki azt mondja, hogy ennyi címet nyerek az idén, biztosan megmosolyogtam volna. Nagyon furcsa ez nekem, mert minden olyan hirtelen jött. Az egész év egy hatalmas rohanás volt a számomra, januárban még a válogatottba kerülés lebegett a szemem előtt, áprilisban Európa-bajnok lettem, később pedig jöttek a junior világesemények, ahol érmeket nyertem. Természetesen felnőtt kontinensbajnokként szerettem volna a korosztályomban is nyerni, eléggé bántott, hogy nem sikerült, de összességében nem vagyok csalódott. A felnőtt világbajnokságot követően is megdicsért a vezetőség, én viszont nem voltam elégedett."

- Mi történt önnel a világbajnokság óta?
- Pár hetet aktív pihenéssel töltöttem, de aztán újra elindult a verkli. Most is nagyon fáradt vagyok, mert a junior válogatottal már megkezdtük az alapozást. Közben pedig a Bundesligában birkóztam az SC Anger csapatánál, amellyel bejutottunk a rájátszásba. Hét alkalommal birkóztam, kellemetlen volt hétről hétre lefogynom, de már túl vagyok rajta. Illetve a fogyáson nem, mert készülök a profi birkózógálára, ahol egy szerb fiú ellen lépek szőnyegre. Még soha nem birkóztam ellene, remélem, nyerek.

- Volt közben egy kapitányváltás a kötöttfogásúaknál, ám önnek aligha kell bemutatni Struhács Györgyöt, hiszen a junior válogatott edzője volt.
- Valóban, jól ismerem Gyuri bát, és ezúton is gratulálok neki. A munka valószínűleg ugyanaz lesz, amit megszoktam már a junioroknál, szóval biztos, hogy a felnőttek keretedzésein sem fogunk unatkozni.

- Magasra tette a lécet az idén, nem fél, hogy túl nagy lesz az elvárás?
- Ez így van rendjén, azért dolgozom, hogy még jobb eredményeket érjek el. A 2007-es évnek ugyanúgy állok neki, mint az ideinek. Azaz először is válogatott szeretnék lenni, aztán, ha az sikerül, jól szerepelni, majd a kvalifikációs világbajnokságon az olimpiára. Addig viszont még túl kell élnem egy-két alapozást...

Tomka Tivadar