Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix-csarnokban már pénteken délelőtt állt a kék színű Taraflex borítás, és a nap folyamán a sztárok is sorban érkeztek a szombati Keno Teniszgálára. Navratilova még a kutyáját is magával hozta Magyarországra.

Minden idők legeredményesebb teniszezője, a csehszlovákiai születésű, de még a pályafutása elején hazát cserélő, amerikaivá lett Martina Navratilova azért is sietett Magyarországra, hogy pénteken, Budapesten részt vehessen egykori párosbeli partnere, Temesvári Andrea teniszakadémiájának megnyitóján. Szombaton a debreceni Főnix csarnokban pedig újra összeáll a Roland Garroson éppen húsz évvel ezelőtt győztes duó, s egy szett erejéig igazán össze kell kapnia magát. A háló túloldalán ugyanis a jelenlegi világelső belga Justine Henin-Hardenne és a világranglistán 12. helyezett szerb Jelena Jankovic áll majd.

Bár a kutyájával érkezett Navratilova, aki egyéniben 18, párosban 31, vegyes párosban pedig 10 alkalommal diadalmaskodott a négy Grand Slam torna valamelyikén - és ezzel az eredménylistával a sportág valaha élt legnagyobb alakja - már ötven esztendős, azért ne aggódjunk a formája miatt. Indoklásképpen legyen elég annyi, hogy az ötvenkilencedik Grand Slam-előségét idén gyűjtötte be, vegyes párosban az amerikai Bob Bryan oldalán a US Openen.

A női "négyes randevú" előtt a nap fő meccsén éppen Henin és Jankovic csap össze, s hiába van szó gáláról, ez bizonyosan nem lesz "barátságos" találkozó. A felek eddig kétszer találkoztak egymással, s bár tavaly Charlestonban, majd idén a US Open elődöntőjében is Henin győzött, az első játszmát mindkét alkalommal Jankovic nyerte. Most viszont biztosan nem játszanak döntő szettet, a gála viszonylag szűkre szabott és kötött programja miatt 1-1-es játszmaállás után azonnal rövidítés jönne.

Egyetlen wimbledoni bajnokunk, Taróczy Balázs, aki anno 1985-ben férfi párosban a svájci Heinz Günthardttal győzött a sportág szentélyében, egykori nagy ellenfele, az ötszörös Grand Slam-győztes román Ilie Nastase ellen játszik egyszettes meccset. A közelmúlt hazai menői közül szerephez jut még Noszály Sándor és Krocskó József, a programba bekerült egy különleges lebonyolítású, játékos csapatverseny is, amelybe természetesen Heninéket is bevonják.

A debreceni Főnix csarnokban a Keno Teniszgála délután 14 órakor kezdődik, Puskás Ferenc emlékének adózva egyperces gyászszünettel. A fő mérkőzések előtt helyi tehetségek tartanak bemutatót, majd Batta Lucia átveheti a Körmöczy Zsuzsa-vándordíjat, amelyet az idén 82 éves korában elhunyt Roland Garros-győztes versenyző lánya alapított, s egy kuratóriumi döntés alapján a 16 éves korosztály legjobb magyar lányteniszezője kap.

[origo]