Vágólapra másolva!
A nagy sikerű júniusi bemutatkozás után december 15-én a Nemzeti Sportcsarnokban újra professzionális birkózógálára kerül sor, amely immár nemzetközi lesz. Magyar részről szőnyegre lép az ötszörös vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály, valamint az idei moszkvai Európa-bajnokságon győztes, és az Év sportolója szavazáson a legjobb háromba került Lőrincz Tamás is.

A birkózásnak a pankrációval még csak véletlenül sem összekeverendő profi műfajában a mérkőzések három háromperces menetekből állnak, és a szabályrendszer alapját az képezi, hogy a felek látványos, akciódús küzdelmet vívjanak egymással. "Az olimpiákon és a világbajnokságokon a versenyzők sokszor megölik a birkózást azáltal, hogy csak arra törekednek, egyetlen pont különbséggel valahogy megnyerjék a mérkőzésüket. A profi műfajban a birkózás megmarad birkózásnak, ám az itteni szabályok sokkal látványosabbá teszik. A versenyzők premizálása is ezen az elven nyugszik, a fellépők érdekeltek abban, hogy minél több akciót hajtsanak végre" - mondta el a december 15-i esemény sajtótájékoztatóján Vida Emil, a hazai professzionális birkózást útjára indító főszervező.

A profi válfajra egyébként a Nemzetközi Birkózó-szövetség is áldását adta, és várható, hogy a közeljövőben megalakul az Európai Liga. Innen pedig a pofiboksz mintájára már egyenes út vezethet az Eb-címmecsek rendezéséhez. A bolgárok részéről máris komoly az érdeklődés, amit jelez, hogy a Nemzeti Sportcsarnokban három versenyzőt is bedobnak a "mély vízbe". Az ötszörös vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály (szabadfogás, +100 kg), a főiskolai világbajnok Horváth András (kötöttfogás, 74 kg), valamint Gyurasits Csaba (szabadfogás, 74 kg) egyaránt bolgár ellenféllel küzd meg, az idei moszkvai Eb-n aranyérmes Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg) pedig szerb versenyzővel birkózik.

Forrás: [origo]

Deák Bárdos Mihály és Horváth András a sajtótájékoztatón egyelőre csak szendvicsekkel birkózott




A lézer show-val, füstköddel kísért gálán lesz női mérkőzés is - a vb-ezüstérmes Sastin Marianna és a junior vb-5. helyezett Szabó Emese között -, továbbá a nézők egy bemutató keretében ízelítőt kaphatnak a shaolin harcosok tudományából is.

Fábik Tibor