Vágólapra másolva!
A helsinki Mäkelänrinne sportközpont 25 méteres medencéjében zajló rövid pályás Eb első napjának előfutamaiban 15 magyar állt rajthoz, s a gárda remek mérleggel zárta a délelőttöt: öten a döntőkbe, hárman az elődöntőkbe jutottak.

Még el sem kezdődött a rövid pályás Európa-bajnokság Helsinkiben, a csapatok többsége máris visszasírja a nyári, budapesti rendezést. Eddig ugyanis nem túl vendégbarát a légkör: a magyarok szállodájában például nincs fűtés, legalábbis azon az emeleten, ahol az edzők laknak - a versenyzőknél szerencsére valamelyest jobb a hőmérséklet. Az ellátás is amolyan "finnes": hétfő óta igen egészséges a menü, hal hallal, igaz, gyümölcs és édesség nem szerepel az étrendben, ami pedig az úszók számára nélkülözhetetlen. A szerdai technikai értekezleten a helybéliek rácsodálkoztak a panaszokra, azt felelték, azt hitték, a gyümölcs és édesség helyett mindenki jobban örülne a kávénak...

Úgyhogy a magyar delegáció menedzsere, Kolossa Andrea naponta a Hotel Cumulustól nem messze fekvő bevásárlóközpontban kezd, hogy megfelelő "táplálék-kiegészítőket" vásároljon versenyzőinknek.

"Ettől azért még lehet jól úszni" - közölte Kiss László szövetségi kapitány, aki szerint a mieinket annyira nem befolyásolják a körülmények, így az sem, hogy a nap jelentős részében ezen a vidéken méla sötétség uralkodik. Egyedül Jakabos Zsuzsannának akadt egy apróbb bőrproblémája, de ezt Kausz István csapatorvos sebtiben kezelésbe vette.

Az Eb első napján máris aranyérmet remélünk: Cseh László 200 vegyesen védheti meg címét, sőt Kiss László nagyon bízik benne, hogy Kerékjártó Tamás 25 méteres medencében is megismétli margitszigeti produkcióját, és Helsinkiben is a dobogón végez.

Délelőtt aztán az első és a második hely birtokosaként - nem nagy meglepetésre - biztosította részvételét a legjobb nyolc mezőnyében Kerékjáró Tamás és a címvédő Cseh László 200 m vegyesen. Mindenkit maga mögé utasított 200 m pillangón a tavalyi Európa-bajnoknő, Boulsevicz Beatrix, míg a női 200 m-es vegyesúszás esti fináléjának két magyar szereplője is lesz: a selejtezőt a harmadik legjobb, a magyar csúcshoz közeli idővel letudó Verrasztó Evelyn, s az összesítésben a nyolcadik legjobb teljesítményt nyújtó Hosszú Katinka. A nyitó napi elődöntőkbe három magyar jutott be: Szepesi Nikolett 100 m háton, Bodor Richárd és Gyurta Dániel pedig 100 m mellen tagja a legjobb 16 alkotta mezőnynek.

[origo] / (MTI)