Vágólapra másolva!
Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságainak története 1996-ban indult, ám mivel a következő év rögtön "bajnoki szünettel"  folytatódott, a 25 méteres medencében versengők az idén érkeztek el a jubileumhoz. A tizedik Eb keretében viaskodnak csütörtöktől vasárnapig Helsinkiben a kontinens 36 nációjának képviselői, köztük 16 magyar is.

Az európai szövetségnek (LEN) a finnországi indulást vállaló tagállamai összesen 478 úszót neveztek (276 férfit és 202 nőt), s amint az a LEN sajtóleveléből kitűnik, csak hárman hiányoznak a tavalyi, trieszti címvédők közül: a dán Louise Ornstedt (női 50 m hát), a brit Mark Foster (férfi 50 m gyors) és az osztrák Markus Rogan (férfi 200 m hát). A kiemelkedő hiányzók között említi a LEN a dánok világ- és Európa-bajnokát, Mette Jacobsent, valamint az olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes Kovács Ágnest is, azzal a Budapestről meglepőnek tetsző kiegészítéssel, hogy Fosterhez hasonlatosan mindketten visszavonultak a nemzetközi versenyektől. A magyar klasszist illetően az helytálló, hogy Helsinkiben nem áll rajthoz, viszont a jelenleg pihenő Kovács Ágnes megerősítette, hogy januártól ismét edzésbe áll, s megkezdi felkészülését az újabb kiemelkedő feladatokra, így a 2008-as pekingi olimpiára.

A 38 versenyszámot tartalmazó műsorból háromban szólítják a starthelyre a 2006-os rövid pályás kontinensviadal legeredményesebb férfiversenyzőjét, Cseh Lászlót, aki Triesztben - az egyformán világcsúccsal megnyert - 200 és 400 m vegyes mellett 100 m háton is diadalmaskodott, s a három arany akár most is összejöhet, ha a "hátcsere" nyomán az idén programjába iktatott 200 m pillangón - bár itt nem ő a fő esélyes - sikerül meglepnie a mezőnyt. Reálisan azonban a vegyesszámok megnyerése várható (el) a Kőbánya SC klasszisától, s mellé teheti a maga remélt érmét a trieszti negyedik magyar elsőség kiharcolója, az olasz városban 200 m pillangón Európa-bajnokká avanzsált Boulsevicz Beatrix. Igaz, esetében egy helsinki győzelem kisebb világszenzáció lenne, hiszen - szemben a múlt évvel - a finn fővárosban már indul a lengyelek olimpiai bajnoknője, a szám abszolút egyeduralkodójának számító Otylia Jedrzejczak is.

A 2006-os négy Eb-aranyhoz egy bronzot a 400 m vegyesen hozzátevő Jakabos Zsuzsanna a felkészülési zavarok dacára megint felállhat a dobogóra, ahová felérhet a 200 m-s rövid ályás hátúszásban az európai ranglistán az éllovas pozícióba a minapi debreceni ob-n "beúszó" Verrasztó Evelyn és Szepesi Nikolett is. Nagy kérdés - ám az óvatos bizakodás tán megengedhető az ő esetében is -, hogy miként végez Gyurta Dániel. A még mindig csak 16 és fél éves tehetség, aki a 2004-es athéni olimpia ezüstérme óta adós az igazán kiugró eredménnyel, hátha éppen Helsinkiben igazolja majd 200 m mellen, hogy súlyos hiba lett volna őt leírni, s egyszeri, "kiszaladt" eredménynek elkönyvelni ötkarikás bravúrját... A 16 magyar közül kiugró teljesítményre lehet képes továbbá a már tapasztaltabb úszók közül Bodor Richárd és Kerékjártó Tamás, ők már szintén álltak korábban Eb-dobogón, az ígéretes ifjabb harcosok közül pedig néhányan akár éppen most, Helsinkiben alapozhatják meg versenyzői jövőjüket.

Az Eb-n, ahol naponta délelőtt 9.30-tól zajlanak az előfutamok, majd 17.30-tól az elődöntők és a döntők, a legnagyobb csapatot - 41 fővel - a németek állítják ki, a franciák 35, a britek 32, a házigazda finnek pedig 30 versenyzőt indítanak.