Vágólapra másolva!
Ismét kiújult az ellenségeskedés az 1980-as évek két legnagyobb sprintere, a kanadai Ben Johson és az amerikai Carl Lewis között. Johnson ugyanis újra kijelentette, riválisának is köze van az 1988-as olimpián adott pozitív mintájához, és bírósághoz fordul a manipuláció miatt. 

Johnson a szöuli játékokon, a 100 m döntőjét követően akadt fenn a doppingvizsgálaton. A vágtázó mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt találtak, ezért megfosztották aranyérmétől és 9.79 mp-es világcsúcsától, illetve eltiltással sújtották. A számot így az összesen kilencszeres olimpiai bajnok Lewis nyerte.

A később visszatért, majd ismét "rajtakapott" kanadai sztár ugyanakkor elismerte, hogy doppingszereket használt, ám dél-koreai lebukását mégis előre kitervelt szabotázsnak nevezte. Évek óta hangoztatta, hogy Szöulban, közvetlenül az ellenőrzést megelőzően a doppinglabor előtti folyosón beszélgetést folytatott egy amerikai labdarúgóval, aki beletette sörébe a tiltott anyagot. Tudomása szerint a sportoló családi jó barátja Lewisnak.

Most egy ausztrál újságnak nyilatkozott, és kijelentette, jogi útra tereli az ügyet, mert bizonyítékokkal rendelkezik. "Az ügyvédemmel már egyeztettem. Ő nem szeretné ezt nagydobra verni jövő júniusig. Addig megpróbálunk újabb bizonyítékokat szerezni" - nyilatkozta az ausztrál Herald Sun című lapnak Johnson, aki a Lewisszal kapcsolatos kérdésre csak annyit felelt: "Nem akarok túl sokat elárulni, de tudom, hogy ő is benne volt."

A XX. század atlétájának megválasztott Lewist ezúttal nem tudták megszólaltatni az ügyben, ám évekkel ezelőtt írt önéletrajzi könyvében elárulta, hogy ismerte azt a férfit, akivel Johnson együtt volt Szöulban, ugyanakkor szörnyű rágalomnak nevezte a feltételezést, hogy doppingszert tetetett volna a kanadai vágtázó italába.