Vágólapra másolva!
Elnökváltásra kerülhet sor a Magyar Atlétikai Szövetség november 11-i tisztújító közgyűlésén. A jelenlegi első számú irányító Rábold Gusztáv posztjára ugyanis Salbert Ferenc, az eddigi egyik alelnök is pályázik; s az, hogy többek között a TriGránit, a Wallis, és Humansoft bizalmát élvezve hatvanmillió forint értékű támogatást hozna a sportág számára, sokat nyomhat a latban.

- Mikor fordult meg a fejében, hogy megpályázza az elnöki posztot? - kérdeztük az egykori kiváló, fedett pályán - már francia színekben - vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes rúdugró Salbert Ferencet, aki jelen volt a Magyar atléták az olimpiai játékokon című könyv bemutatóján.
- Az a nézet, hogy mindenképpen váltásra van szükség Magyar Atlétikai Szövetség élén, nem új keletű. Az athéni doppingeseteink után úgy éreztem, és ezzel nem voltam egyedül, hogy a MASZ vezetése nem megfelelően képviseli a sportág érdekeit. A véleményemnek már akkor is hangot adtam. Az elnökünk részéről hiányzott az iránymutatás, tulajdonképpen csak sodródott az árral. A megnyilvánulásai néha meglehetősen ügyetlenek voltak, megesett, hogy apropó nélküliek. Közben pedig a szponzorok sorra kivonultak a magyar atlétikából. Vagyis nyilvánvaló jelei voltak annak, hogy nem jó irányba haladunk.

- Ezzel Rábold Gusztáv elnököt is szembesítették?
- Így van, az elnökségi üléseken is többször.

- S önnek mi adta meg a végső lökést ahhoz, hogy bejelentse, vállalná az elnöki posztot?
- Egyrészt az, amikor már többektől hallottam, hogy a jelenlegi helyzetnél bármi jobb lenne... Ugyanakkor én pedig egy speciális helyzetbe kerültem azáltal, hogy a Papp László Sportaréna ügyvezető igazgatója lettem. Az új üzemeltető a TriGránit csoporthoz tartozik, amely jelezte, hogy támogatná a magyar atlétikát, ha engem választanak meg a MASZ elnökévé. Továbbá több más vállalat, így a Wallis, a Humansoft, az MKB-Euroleasing és az OPCO, amelyekkel még korábbi beosztásomban, az Aréna kereskedelmi igazgatójaként építettem ki kapcsolatrendszert, ugyancsak a támogatásáról biztosított.

- A megválasztása esetén konkrétan hány millió forintot tudna hozni a sportág számára?
- A MASZ alkalmazkodik az olimpiai ciklushoz, így most csak 2008-ig választunk elnököt és elnökséget. Erre a kétéves periódusra az említett vállalatoktól a felajánlott támogatások és fejlesztések minimális összértéke meghaladja a hatvanmillió forintot. A pénz mellé azonban természetesen programra is szükség van. Amit kidolgoztam, a Hátszelet a magyar atlétikának nevet viseli, és az interneten részletesen megtalálható (www.hatszeletazatletikanak.com). Most csak három pontot emelnék ki belőle: javítani kell a versenyzők szociális helyzetét, biztosítani a fiatalok versenyeztetését, és az égető doppingprobléma is megoldásra vár. Ez három nagyon komoly feladat.

- Közülük a legnagyobb nyilvánosságot a doppingprobléma kapta, hiszen idén is akadtak versenyzőink, akik pozitív mintát produkáltak. Ön szerint mi a megoldás?
- Vissza kell állítanunk azt a rendet, hogy a versenyzőket bizonyos kontroll alatt tartjuk, ugyanakkor informáljuk és segítjük is őket orvosilag, hogy versenyképesek maradjanak. Az utóbbi években elengedtük a kezüket, s látjuk az eredményt. Itt-ott megvesznek különböző készítményeket, nem informálódnak, és ez vezet a doppingesetekhez. Az egész helyzet egy métely, amit meg kell szüntetni. Azt felesleges különösebben ragozni, hogy az ilyen doppingesetek milyen sokat ártanak nemcsak a magyar atlétikának, hanem az egész magyar sportnak.

Forrás: [origo]
Salbert Ferenc

- Az, hogy az atléták tulajdonképpen egyénileg készülnek, megnehezíti a kontrollt.
- Éppen ezért szükséges bevezetni a központi irányítást. Az elképzelésem szerint csak azokat a versenyzőket támogatnánk, akik a központi felkészülés részesei. Akik ezt nem vállalják, azokat nem támogatjuk, és nem vállalunk miattuk semmilyen felelősséget. Ezen a téren most már nagyon keményen fel kell lépnünk, csak ez vezethet eredményre.

- Vagyis nem tart attól, hogy MASZ-elnökként önnek is feszengenie kellene a Magyar Olimpiai Bizottság előtt?
- Azt tudom, hogy ugyanez a rendszer, amit szeretnék megvalósítani, Franciaországban bevált, és most is sok helyen működik. Jó néhány, korábban notórius doppingolónak számító nemzet előttünk jár a probléma megoldásában. Az atlétika a sportok királynője, és a sportág tisztaságát akkor is biztosítani kell, ha ez az eredményesség rovására is megy. S én ezt az árat is hajlandó vagyok megfizetni.

Fábik Tibor