Vágólapra másolva!
Reggelre újabb ötven fős japán szurkolósereg érkezett a birkózó-világbajnokság színhelyére, így már némi hangulat is beköltözött a sportcsarnokba, ahova az egész vb ideje alatt kevesen látogattak ki. Hazai nézőket csak akkor fedezhettünk föl, amikor kínai döntős volt egy-egy súlycsoportban. A legnagyobb létszámú szurkoló tábora talán Iránnak, Egyesült Államoknak és a Japának volt. Mi magyarok egy-két drukkerrel képviseltettük magunkat Kantonban. Három ötödik helyezéssel vártuk az utolsó napot, amikor Szerencse Mónika volt érdekelt a hölgyek 63 kilogrammos versenyén. Az első fordulóban a görög Papavassiliout kapta ellenfélül, akitől kikapott, így kiesett.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

"Nekem az összekapaszkodás fekszik jobban, mert viszonylag magas vagyok a súlyomban szereplő hölgyek között, és fizikailag is felveszem a legtöbbjükkel a versenyt. A görög ellen ez a taktikám be is vált az első menetben, aztán többször lábra jött és lassú voltam. Későn reagáltam, ezért kaptam ki" - mondta Szerencse a mérkőzést követően. "Az idei év az első, amikor a felnőttek között birkózom, bár tavaly voltam a budapesti világbajnokságon. Nagy a különbség a junior és a felnőtt mezőny között, ezt már többször megtapasztalhattam."

Vatai László szövetségi kapitánnyal, aki a magyar hölgyeket dirigálja, már a sportcsarnok melletti ünnepi felvonulás forgatagában nyilatkozott. "Szerencse Mónika simán verhette volna ezt a görög lányt, még akkor is, ha jó nevű ellenfélről volt szó. Móni és a többi magyar válogatott előnye, hogy erősek fizikailag, szinte kivétel nélkül cselgáncsoztak, és ez látszik a birkózásukon is, előszeretettel dobnak el bárkit. A lábramenésekben kell fejlődniük.

Godó Kittyvel folytatom, aki egy nálánál gyengébb ellenféltől kapott ki. Érthetetlen volt a számomra, hogy miért történt mindez, ráadásul az ő súlycsoportja olimpiai szám, tehát valamit ki kell találnunk a jövőre nézve. Ezek a szomorkásabb hírek, de Sastin Mariannának gratulálok, nem sokon múlt, hogy tussal verje a kínait, igaz, hazai közönség előtt legalább 15 másodpercig kell ott tartani az ellenfelet, szinte a szőnyeghez ragasztva, hogy leüsse a bíró. Bántott, hogy nem sikerült, hiszen ezzel újra vb-döntőbe kerülhetett volna.

Összeségében a világbajnokságról azt mondhatom, magas színvonalú küzdelmeket láthattunk a hölgyeknél, nagyon fejlődik a sportág, nekünk pedig lépést kell tartanunk vele."

A hölgyeknél egyébként a japánok domináltak, hiszen a hét súlycsoportból öt aranyérmet nyertek. Kiválóan birkóznak, olykor férfiakat is megszégyenítő gyorsasággal és erővel.