Vágólapra másolva!
Horváth Gábor a tökéletes katona. Pontosabban honvéd (lévén a Domino-Honvéd versenyzője), és azt is hozzáfűzhetjük: ő a tökéletes kajakos. Három olimpián szerzett érmet (Atlanta: ezüst, Sydney és Athén: egyaránt arany), és úgy tetszik, a szegedi siker után is hű marad jó szokásához, és esküszik a négyes számra. Továbbra is négyesben akar versenyezni, és megkísérli a lehetetlent, vagyis azt, hogy a negyedik olimpiáján is érmet nyerjen a férfi csapathajóval. Kétség kívül ő minden idők legkiválóbb magyar négyes versenyzője, ám ne feledkezzünk meg társairól sem: Vereckei Ákos, Kökény Roland és Gyökös Lajos szintén csak e számban versenyzett Szegeden, és aratott, a több tízezer helyszínen szurkoló ember számára mindenképp felejthetetlen diadalt.

- Aludt már egyet-kettőt, sőt talán hetet is arra, hogy eldöntse, folytatja-e a kajakozást?
- Igen, folytatom. Semmiképp sem akartam hirtelen letenni a lapátot, napi egy edzést mindenképp vállalni akartam, ám a szegedi világbajnoki arany meghozta a kedvemet. Úgyhogy mindenképp elkezdem a felkészülést, és szívvel-lélekkel teszem majd a dolgom, no meg a koromra való tekintettel: ésszel is.

- Ez mit jelent?
- Két évet már nem tudok teljes erőbedobással végigküzdeni. Most egy lazább évnek kell következnie, hogy kőkeményen végigmelózhassam majd a Peking előtti utolsó esztendőt.

- Az idejét és az energiáját eddig is jól osztotta be. Szakosztályvezető a Domino-Honvédnál, tulajdonos egy nyomdai vállalkozásban, a Champs étteremben és apai örömök elé néz. Melyik elfoglaltság a legkedvesebb vagy a legterhesebb?
- A sportolói léttel együtt mind az öt szerepkörben pompásan érzem magam, egyik sem jelent terhet a számomra. Az edzések idején egy kicsit nehezebb a többi teendőmre időt szakítani, úgyhogy most egy-két hónapig szabadabb vagyok. Persze van is mit bepótolni: a gyermekem számára jó néhány dolgot szeretnék beszerezni, és a Dominónál is felhalmozódott jó néhány intéznivaló.

- Visszatérve a négyeshez. Ön minden idők három legjobb magyar négyese közül kettőnek tagja volt. Már amennyiben elfogadja, hogy a szöuli, a sydneyi-athéni és a jelenlegi, szegedi sorolható e kategóriába szubjektív megítélésem szerint.
- Nem rossz kategorizálás, de ha úgy vesszük, én mindháromnak tagja voltam. Barcelona után ültem Gyuzsóék négyesében is, és Csipesékkel Atlantában egy olimpiai ezüsttel nyitottam az ötkarikás sorozatomat... Ugyanakkor, ha a rangsorolást játéknak tekintem, a kétszeres olimpiai bajnok Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth kvartett elsősége mellett sorolható fel a legtöbb észérv. A mostani négyes mindazonáltal nagyon együtt van, és mindnyájunk előtt egyazon cél lebeg.

- A szegedi vb siker titka azonban elsősorban a dacosságukban keresendő, nemde?
- Fontos tényező, hogy mindnyájan csak ebben az egy számban versenyeztünk az idén, de a közös motiváció nyomán kialakult a kiváló csapategység is, amely értő edzői instrukciók mellett világszínvonalú teljesítményhez vezetett.

- A nemzetközi mezőnyben számos ellenfelük egész évben külön négyes edzéseket tart, míg nálunk általában a világverseny előtt egy-két hónappal alakul ki a kvartett végeleges összetétele. Érdemes lenne együtt tartani a most győztes négyest, és Pekingig csakis a közös munkára koncentrálni?
Én már biztosan csak a négyesre készülök, de nem szeretném megkötni a többiek kezét. Valakinek kifejezetten jót tesz, ha több számban is versenyez. Vereckei Ákos technikájára kiváló hatást gyakorol, ha szólóban és a csapathajóval is edz. Máskülönben pedig szeretek elégedett emberekkel együtt dolgozni, úgyhogy nem vagyok semmi jónak az elrontója. Szerencsére csapattársaim is így gondolkodnak, ezért joggal bízom abban is, hogy a négyes két évig együtt marad!