Vágólapra másolva!
Még ezen a héten elkészül Marion Jones amerikai sztáratléta doppingtesztjének ellenőrző próbája.

Az első, június 23-án elvégzett A teszt eredménye pozitív lett, a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmesének szervezetében állóképesség-javító eritropoetint (EPO) találtak. Ha a következő kontroll is igazolja a doppingolást, a kiválóság kétéves eltiltásra számíthat.

Howard Jacobs ügyész azt nem közölte, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a közvélemény által nagyon várt B próba eredményét.

Jones edzője, Steve Riddick korábban úgy nyilatkozott, az életére megesküszik, hogy tanítványa nem szed EPO-t, ennek ugyanis állítása szerint a sprinterek esetében nincs semmi értelme.

* * *

A göteborgi atlétikai Európa-bajnokság 315 doppingtesztje ugyan negatív eredményt hozott, de a 151 vértesztnek is alávetett minta közül 23-ban megnövekedett hemoglobinszintet mutattak ki. Ez utalhat vérdoppingra, azaz EPO használatára, de elképzelhető, hogy a szervezet természetes úton termel több hemoglobint az átlagnál.

Emily Lewis, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) szóvivője kedden bejelentette, hogy pénteken mind a 315 eredményt nyilvánosságra hozzák. Hozzátette: a 23 kérdéses teszt adatait elküldték a nemzetközi szövetségnek (IAAF). "Innentől az IAAF kezében van az ügy" - mondta Lewis.