Vágólapra másolva!
A sydneyi olimpián három aranyérmet begyűjtő amerikai sztáratlétát, Marion Jonest sokkolta a hír, miszerint szervezetében eritropoetint (EPO) találtak a júniusi országos bajnokságon.

A szülés után nemrégiben visszatért kiválóság kéri, mielőbb végezzék el a B próbát, és bízik benne, hogy az tisztázza a doppingvádak alól. "Amíg a második teszt eredményét nem ismerem, addig ügyvédeim nyilatkoznak az ügyben" - jelentette ki a 30 éves versenyző, akiről ha bebizonyosodik bűnössége, kétéves eltiltásra számíthat.

Jones még soha sem akadt fenn ellenőrzésen, ám többször is csalással gyanúsították meg, ugyanis több olyan személlyel is kapcsolatban állt, akik bizonyítottan doppingolással foglalkoztak. Ráadásul gyermekének édesapját, a sprinter Tim Montgomeryt tiltott szer használata miatt tiltották el.

* * *

Három világcsúcsot nem hitelesített idén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), mivel az atlétákat nem vetették alá EPO-tesztnek.

Pierre Weiss, az IAAF főtitkára elmondta, a hiányosság miatt az amerikai férfi 4x400 méteres váltó februári fedett pályás, az etióp Haile Gebrselassie márciusi 25 km-es és az orosz Szergej Morozov februárban elért 10 km-es junior gyalogló rekordját nem jegyezték be a csúcsok közé. "Ez nem egy új keletű szabály. Már két éve ragaszkodunk az eritropoetin (EPO) kiszűréséhez" - mondta Weiss. A vérdopping kérdése Marion Jones kapcsán merült most fel ismét a sportágban.