Vágólapra másolva!
A tizenharmadik aranyérmet a szegedi közönségnek adná Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a hétvégi világbajnokságon nyújtott teljesítményért. A magyar csapat összesen tizenkét aranyat, két ezüstöt, és négy bronzot nyert, az eddigi legjobb vb-szereplést produkálva ezzel. Egységeink hat olimpiai számban szereztek aranyérmet, a lányok minden számot (!) megnyertek, Kovács Katalin és Janics Natasa 6-6 elsőséggel gazdagodott. Utóbbi ráadásul kajakiskolát nyit a sportág élő legendájával, Birgit Fischerrel.

El tudnak képzelni 20 ezer embert egy sporteseményen? Könnyedén. És kajak-kenu viadalon? Nem igazán. Pedig a Szeged melletti Maty-ér minden bizonnyal új világcsúcsot állított fel hétvégi teljesítményével: a sportág világbajnokságán ugyanis telt ház szurkolta végig a döntőket. Könnyedén össze lehet persze hasonlítani más sportágak hasonló viadalainak jegyárait, s meg lehet állapítani, amíg például az úszó-Eb-re komoly összeget kellett leszurkolni akár egyetlen jegyért is, addig Szegeden már 2900 forintért egy hétvégét el lehetett tölteni a vízparton. A legdrágább bérlet 7900 forintba került, gyors matematikával kiszámolható, hogy a tehetősebbek 658, a szegényebbek 242 forintért fizettek egy-egy aranyérmet.

Mert aranyból nem volt hiány: jócskán túlteljesítve minden várakozást tizenkettőt szereztek a legfényesebb medáliából a magyarok - ebből kilencet a hölgyek (minden női számot a magyarok nyertek!), csak Kovács Katalin és Janics Natasa hat-hat elsőséggel büszkélkedhetett.

A kajakkirálynők kétségkívül a sportág jelenlegi legnagyobb alakjai, rajtuk kívül Benedek Dalma két egyéni aranyat szerzett (500 és 1000 méteren), Paksy Tímea a 200-as egyéni elsőség mellett tagja volt mindhárom váltónak is, de jutott egy-egy érem Keresztesi Alexandrának, Fazekas Krisztinának, valamint Patyi Melindának is.

A férfiaknál szombaton sikerült három elsőséget begyűjteni: Kolonics György tíz évvel olimpiai kenukettes-elsősége után ismét a csúcsra ért, Kozmann Györggyel párban egy rossz Európai-bajnoki szereplés után csodálatosan versenyzett, csakúgy, mint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros, illetve a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételű kvartett.

Forrás: [origo]

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a világbajnokságot követő sajtótájékoztatón nem csak a magyar csapat egyedülálló teljesítményét dicsérte, de mint mondta: szíve szerint kiosztana egy 13. aranyérmet a magyar szurkolótábornak.

"Kevésszer adatik meg az ember életében ehhez hasonló pillanat. Nekem pályafutásom során már háromszor 1998-ban, 2002-ben és most sikerült átélnem ezt az élményt. Nehéz meghatottság nélkül a versenyzők teljesítményéről, a hangulatról beszélni, amely azt hiszem, mindannyiunk számára felejthetetlen marad. Amikor Kolonics Gyuriék az első napon megnyerték az ezer métert és Benedek Dalma diadalmaskodott ötszáz méteren már sejtettem, hogy nagyon eredményes világbajnokság van készülőben. Vannak a csapatnak olyan meghatározó egyéniségei, akiknek szereplése meghatározhatja az egész csapat produkcióját. Úgy érzem, ezen a világbajnokságon kialakult az olimpiai csapat gerince. Bízom benne, hogy már a jövő évi duisburgi kvalifikációs világbajnokságon sikerül majd megszerezni mind a tizenkét számban az indulási helyet a pekingi olimpiára."

Forrás: [origo]

Vasárnap este aztán a Pappas Autóházban szenzációs bejelentésre került sor: Janics Natasa az aktív sport mellett már kicsit az edzősködés felé is hajlik, s a szombaton Szegeden járó nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischerrel együtt közösen kajakiskolát indít el.

Az egyelőre még nem végleges adatok szerint a négy nap alatt több mint 50 ezer néző látogatott ki a pályára, s a drukkerek felejthetetlen atmoszférát varázsoltak a létesítménybe. Produkciójukat a Nemzetközi Fair Play Bizottság is elismerte, a vezérszurkoló, id. Beé István a szervezet emlékérmét vehette át Kamuti Jenő elnöktől, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárától.

A legsikeresebb magyar világbajnokságok:

helyszínaranyezüstbronz
2006 Szeged1224
2003 Gainesville1013
1995 Duisburg933
1997 Dartmouth862
2001 Poznan844

Olvasóink szakértelméhez egyébként semmi kétség nem férhet, szavazásunkon ugyanis nagy fölénnyel találták el női versenyzőink sikeres szereplését. Kérdésünkre, miszerint hány aranyat nyernek 500 m-en női kajakosaink közel kétezer szavazat érkezett, ezek 78 százaléka eltalálta, hogy Janicsék tarolnak, s három aranyat söpörnek be. 18 százalék a két, másfél százalék az egy aranyra voksolt, a legpesszimistábbak (a nulla aranyat várók) mindössze 47-en maradtak.