Vágólapra másolva!
Csodálatos hétvégét zárt a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi világbajnokságon. Az utolsó, 200 méteres távon még három arany-, egy ezüst-, és egy bronzérem született. Magyarország ezzel összesen tizenkét arannyal, kettő ezüsttel, és négy bronzzal gazdagodott, ezzel minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta - az eddig csúcsot a 2003-as gainsville-i vb jelentette tíz elsőségével. Ami még világcsúcs: a vébén az összes nőikajak-számban magyar aranyérem született, Kovács Katalin és Janics Natasa pedig hat-hat elsőséget szerzett.

Pincési László helyszíni tudósítása

Kilenc aranyérem után a sprinttávokon próbálta meg felállítani új vb-csúcsát a magyar kajak-kenu válogatott. A történelem során eddig egyszer fordult elő, hogy kétszámjegyű aranyat lapátoltak az egységek: három évvel korábban, Gainsville-ben tíz aranyérmet nyert az együttes, addig az 1995-ös duisburgi kilenc volt a csúcs. (Az 1994-es mexikóvárosi 20 érem túlszárnyalása nem forgott veszélyben.)

200 méteren egy B döntősért lehetett szorítani, a Csamangó Attila, Sík Márton kajakpáros futamában a 3., összességében a vb 12. helyén végzett.

És akkor lássuk a döntőket!

Kenu egyesben Bozsik Attila a hetes pályán vágott neki a távnak, ott volt a mezőnyben a címvédő ukrán Valentyin Gyemjanyenko, míg meglepetésre az oroszokat nem a racicei Eb-n győztes Opaljov, hanem Nyikolaj Lipkin képviselte. Ha már eljött Lipkin, nem is sokat szórakozott, ugyan Gyemjanyenko kiugrása miatt meg kellett ismételni a rajtot, az orosz nagy fölénnyel nyert, Bozsik a nyolcadik lett.

Férfi kajak egyesben Boros Gergely sem könnyű társaságban várta a futamot, mellette evezett az Eb-1. német Ronald Rauhe, eggyel beljebb pedig a spanyol címvédő, Carlos Perez Rial. Hiába vezetett 190 méterig a magyar, a végső csapásokat az ellenfelek bírták jobban erővel. Rauhe nyert, Boros negyedikként huppant a célba, majd dühösen csapkodta a vizet lapátjával.

A hölgyeknél Paksy Tímea próbálta folytatni a "benedeki hagyományt" - Dalma a másik két távon szállította az aranyat -, az ötös pályán tapadni is próbált az Európa- és világbajnok spanyol Teresa Portela Rivasra. De mit tapadni? Paksy golyóként lőtt ki a rajtgépből, az első csapások után már komoly előnyt szerzett, s majdnem fél hajóhosszal verte a mezőnyt.

Következtek a párosok, kenukettesben Kovács Gergely és Végh Attila nagy hajrával ugyan, de centikkel maradt le a dobogóról, a győzelmet az orosz Jevgenyij Ignatov (aki tavaly még Nyikolaj Lipkinnel nyert vb-aranyat) és Ivan Stil szerezte meg.

Mivel kajakban a Csamangó, Sík kettős csak B döntős volt, nem akadt magyar érdekeltség - a számot a német Wieskötter, Rauhe duó nyerte -, rá lehetett készülni a hölgyek parádéjára. Kovács Katalin és Janics Natasa a harmadik párost is megnyerte, s öt arannyal a tarsolyában rohanhatott a négyes hajóba. Győzelmük a vb-történet 150. magyar aranyérme!

C4-ben a magyar egység (Sarudi Pál, Joób Márton, Horváth Gábor, Balázs Péter) kiváló rajt után a táv végére kicsit elmerevedett, a csehek meglepetésaranyát az sem árnyékolta be, hogy miután célba rúgták járművüket, beleborultak a Maty-ér kánikulában minden bizonnyal kellemesen hűs vízébe. A magyarokat még az Európa-bajnok fehéroroszok megelőzték, de a bronzérem azért összejött.

A Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Babella Balázs, Beé István vezette címvédő kajaknégyesünk a Beé papa által vezényelt Beé-középtől hajtva kiválóan kapta el a második rajtot. Az Európa-bajnok fehéroroszok húsz méter után leálltak, miután egyik versenyzőjük lapátja eltörött, ám a helyzeti előnyt a szerbek használták ki, s meglepve mindenkit elsőként értek célba, éppen a magyarok előtt.

A megerőltető délután után még egy nagy erőpróba várt hölgytriónkra, a kiváló formában lévő Paksy Tímea, Janics Natasa és Kovács Katalin hármas beült Patyi Melinda mellé a négyes hajóba, s ismét oktatta a mezőnyt. Világklasszis teljesítmény: a vébén az összes nőikajak-számban magyar aranyérem született!

A magyar válogatott összességében 12 aranyat, 2 ezüstöt, és 4 bronzot nyert, ezzel minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta.