Vágólapra másolva!
Pénteken este Zürichben a negyedik állomásához érkezik az atlétikai Golden League-sorozat. Még kilencen reménykedhetnek, hogy részesülnek az egymillió dolláros bónuszból, de azok már csak négyen vannak, akik eddig valamennyi versenyen győztek.

A férfiak között a jamaicai Asafa Powell (100 m), az amerikai Jeremy Wariner (400 m), a nőknél az ugyancsak amerikai Sanya Richards (400 m) és az etióp Tirunesh Dibaba (5000 m) tudott nyerni Oslóban, Rómában és Párizsban is, így ők helyzeti előnyben vannak azokkal szemben, akik egyszer már botlottak,vagy egy versenyt kihagytak. Két győzelmet az etióp Kenenisa Bekele (5000 m), a panamai Irving Saladino (távolugrás), a norvég Andreas Thorkildsen (gerelyhajítás), valamint a svéd Susanna Kallur (100 m gát) és a horvát Blanka Vlasic (magasugrás) jegyez.

Utóbbiaknak tehát Zürichben, majd Brüsszelben (augusztus 25.) és Berlinben (szeptember 3.) is nyerniük kellene, ahhoz, hogy a jackpotból részesülhessenek. (Akik a hat versenyből legalább ötön győznek, azok között 500 ezer dollárt osztanak szét, akik mind a hat állomáson diadalmaskodnak, azok a fennmaradó félmillión is osztoznak.)

A még érintett három európai versenyző közül ketten, Thorkildsen és Kallur győztek a vasárnap véget ért göteborgi Eb-n, Vlasic viszont 201 centivel is csupán negyedik lett a színvonalas magasugró döntőben. A horvát atlétanő számára nem lehet jó előjel, hogy mindhárom göteborgi érmes, vagyis a belga Hellebaut, a bolgár Veneva és a svéd Bergqvist is rajthoz áll Zürichben. Powellt, Warinert, Richardsot, Bekelét, Saladinót és Dibabát aligha szoríthatják meg az újdonsült Európa-bajnokok (Obikwelu, Raquil, Sztambolova, Espana, Howe, Dominguez), de távolugrásban Saladino például az amerikai Phillips és a ghánai Gaisah miatt egyáltalán nem lehet biztos a győzelmében. Dibabára pedig honfitársnője, az idén világcsúcsot elért Meseret Defar jelenti a nagy veszélyt.

Ami Thorkildsent és Kallurt illeti, a norvég a papírforma alapján begyűjti a negyedik elsőségét, Kallurnak azonban minden bizonnyal meggyűlik a baja a világranglista-vezető amerikai Michelle Perryvel és a jamaicai Brigitte Fosterral.

A rajtlistáról kiemelendő még az orosz Jurij Borzakovszkij (800 m), a katari Szaif Szaed Szahen (3000 m akadály), a svéd Christian Olsson (hármasugrás), a litván Virgilijus Alekna (diszkoszvetés), a cseh Jan Zelezny (gerelyhajítás), valamint az amerikai Marion Jones (100 m), magyar induló nem lesz.