Vágólapra másolva!
Bár a második napot csak a hetedik helyről kezdte Zsivoczky Attila a göteborgi atlétikai Eb-n a tízpróbázók között, s hét szám után pontszámban még inkább távolabb került a dobogótól, hatalmas hajrát kivágva végül ezüstérmes lett! További jó hír számunkra, hogy Vaszi Tünde távolugrásban bejutott a döntőbe. A svédek pénteken két aranyban bíztak, de nagy meglepetésre a belgák nyertek kettőt.

Pénteken délután - az Európa-bajnokságon már nem először - hatalmas zápor zúdult Göteborgra, ami átírta a műsort. A tízpróbázók csak késéssel kezdhették el a rúdugrást, így értelemszerűen a kilencedik szám, a gerelyhajítás is csúszott, s itt ráadásul két csoportra bontva kell megrendezni a versenyt. Így a rendezők a férfi kalapácsvetés esti döntőjét áttették szombatra, 13.45 órás kezdésre. Pars Krisztián 77,20 méterrel a negyedik helyen lett finalista, idén 81,35-ös egyéni csúcsot állított fel, s mindenképpen éremesélyes.

Ezt mondhattuk el az Európa-bajnokság előtt Zsivoczky Attiláról is, aki a tavalyi világbajnokságon a harmadik helyen végzett. Göteborgban hét szám után csupán a hetedik helyet foglalta el, úgy, hogy addig csak távolugrásban és súlylökésben tudja megjavítani idei legjobbját. A nyolcadik próbában, rúdugrásban azonban nagyon összekapta magát: bár a 460-on "rezgett a léc", hiszen csak harmadikra jutott át felette, végül 490-nel zárt, ami idei legjobbja. Ezzel a versenyszámban hatodik lett, az összetettben pedig előre lépett az ötödik helyre.

A gerelyhajítás után pedig még egyet lépett előre, köszönhetően annak, hogy ebben a versenyszámban élete legjobbját érte el: az eddigi egyéni csúcsa 65,87 méter volt, amit közel egy méterrel megjavított, 66,79-re! S ezt a legjobbkor tette, mert így az 1500 méteres futás rajtjához úgy állhatott oda, hogy az ezüstérem is elérhető. A záró szám előtt az első öt sorrendje Sebrle (7889), Pogorelov (7683), Drozdov (7625), Zsivoczky (7602), Behrenbruch (7567) volt.

Forrás: MTI

Az 1500-on gyenge futónak számító Pogorelovnak nem sok esélye maradt az éremszerzésre, Behrenbruch is hamar kiszállt ebből versenyből, és az utolsó körben már csak az volt a kérdéses, hogy Sebrle mögött Zsivoczky vagy Drozdov lesz az ezüstérmes. S akárcsak tavaly, mint amikor a vb-n az ötödik helyről futott fel a harmadikra, Zsivoczky Attila most is szenzációsan hajrázott, idei legjobbját (4:28,52) érte el. A kétnapos verseny során soha nem volt az első három között, de a végelszámolásnál a második helyre került; a vb-bronz után Eb-ezüstöt szerzett!

Eredmények, férfi tízpróba:
1. Sebrle (cseh) 8526 pont
2. Zsivoczky Attila 8356
3. Drozdov (orosz) 8350
4. Pogorelov (orosz) 8245
5. Behrenbruch (német) 8209
6. Parkhomenka (fehérorosz) 8136

A női távolugrás selejtezőjében Vaszi Tünde 624 cm-es ugrással kezdett, másodikra 651-et, harmadikra 648-at ért el, s a tizenkettedik, azaz utolsó helyen még éppen becsúszott a döntőbe. A nagy tülekedést mutatja, hogy a spanyol Montaner és a fehérorosz Szafranova egyaránt 649-cel esett ki, de a nyolcadik legjobb eredmény, a spanyol Montalvóé is csak 655 centi volt.

A hétpróbában már győztes svéd Klüft csak az utolsó ugrásával, 653-mal kvalifikálta magát. A selejtezőben egyébként a legjobb eredményt az orosz Udmurtova érte el 688 centivel.