Vágólapra másolva!
Szabó Szilvia neve nemcsak a kajak-kenu sportággal, hanem Bóta Kingáéval is összeforrt, hiszen sportolóink kajak párosban több tucat érmet nyertek a világversenyek folyamán az elmúlt szűk évtizedben. Éppen ezért volt meglepetés a sportkedvelők számára, hogy a szegedi világbajnokságon egyiküket sem láthatjuk hajóban, de a parton ott lesznek. Sőt! Szabó új szerepkörben próbálja ki magát.

"Kezdő újságíróként cikkeket írok majd a sportnapilap számára a világbajnoksáról" - meséli lelkesen a bajnoknő. "Nagyon várom, hogy dolgozhassam. Igaz, felettébb érdekes számomra, most nem versenyzőként leszek jelen egy megmérettetésen. Szokatlan, hogy az elmúlt 17 évben minden nyaramat edzőtáborokban vagy világversenyeken töltöttem, most pedig nyaralok a Balatonon. Ülök a napozóágyban és pihenek."

Forrás: MTI

- Irigylem! Miként született meg a gondolat, hogy újságíró legyen?
- Eddigi pályafutásom során számtalan riporterrel beszélgettem, rengeteg kérdést tettek fel, de mégis sokszor maradt bennem hiányérzet, mert fontos dolgokra nem voltak kíváncsiak, néha nem voltak jártasak az adott sportágban sem. Az ismerőseimmel, barátokkal, családommal történő beszélgetések után végül arra jutottam, hogy miután sportoló vagyok, talán egyrészt jobban megnyílnak nekem a társak, másrészt esetleg tudok olyan kérdéseket feltenni, amelyet más újságíró nem.

- Nem bántja az a tény, hogy nem indul a szegedi vébén?
- Inkább azt mondanám, furcsa. Az Európa-bajnokság előtt féltem attól, mit fog kiváltani belőlem, hogy nem versenyzek, de nem rendített meg. A világbajnokságot még nem tudom, majd csak akkor fogom érezni, ha ott leszek már a helyszínen.

- Hogyan értékeli az idei évét?
- Két részre bontanám: szakmailag nagyon keményen dolgoztam, még sem jöttek az eredmények. A második válogató előtt egészségügyi gondjaim voltak, teljesen legyengültem és az orvosok sem tudták, hogy mi történt velem. Szerencsére rendbe jöttem, de tudtam, hogy az idény elúszott a számomra. A másik rész az emberi. Sok mindent kipróbálhatok, amit sportolói pályafutásom alatt nem tehettem meg.

- Figyeltem, múlt időben fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy felhagy az aktív sporttal?
- Még egyelőre nem döntöttem. Az ősz folyamán leülök az edzőimmel részletesen megbeszélni a jövőmet, közösen jutunk majd megállapodásra. Addig pedig pihenek.

- De megfordult már a fejében a befejezés?
- Minden sportolónak megfordul a fejében a pályafutása folyamán, vagy azért mert csalódott, vagy azért mert kiégett és nem érzi a tüzet.

- Mennyire számít, majd az esetleges döntésében Janics Natasa és Kovács Katalin párosa, hiszen ők nemcsak itthon, de az egész világon verhetetlenek?
- Nem befolyásolnak a versenyzőtársak, nem ennek függvényében döntöm el, hogy mihez szeretnék kezdeni a jövőben. Csak magammal törődöm és az elvégzett munkában, hiszek.

- Most a leendő újságírót és sportolót kérdezem: mit vár a szegedi világbajnokságtól?
- Az Európa-bajnokságon megmutatta a csapat, hogy mire képes. Szerintem reális elvárás a nyolc aranyérem. Ez a tippem. Nagyon jó a csapat, és a hazai közönségnek óriási ereje van.

Tomka Tivadar