Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt esztendőben 200 méteren két világbajnoki címet szereztek kenusaink. Az egyiket még 2001-ben Poznanban szerezte a Malomsoki Sándor, Iván Gábor, Zala György, Vasali László összetételű kvartett. A másikban is oroszlánrésze volt Malomsokinak és Vasalinak, no és az oroszok kizárásának.

Szergej Uljegin doppingvétsége miatt ugyanis 2003-ban Gainesville-ben elvették az oroszok aranyérmét, amelyet jó néhány hónappal később postán kapott meg a Kolonics György, Kozmann György, Malomsoki Sándor, Vasali László alkotta magyar csapathajó. Párosban legutóbb 1998-ban Szegeden Buzál Miklós és Végh Attila második helyének köszönhetően volt dobogósunk, míg egyesben Belicza Béla 1997-es győzelme óta nem végzett magyar a legjobb három között.

Azt még nem lehet tudni, hogy lesz -e magyar egység a dobogón a szegedi vébén, de az előjelek biztatóak. Az idei racicei Európa-bajnokságon ugyanis óriási meglepetésre a második helyet szerezte meg a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor alkotta csapathajó, amelynek egyik lényeges pozitívuma, hogy átlagéletkora 23 év.

"Huszonnégy esztendőmmel én számítok a legidősebbnek - mondta Joób Márton -, vagyis fiatalok, elszántak és sikerre éhesek vagyunk. Dinamikus és gyors a hajónk, ami adódhat ebből a fiatalságból. Bár én még nem vagyok veterán korban lévő kenus, de nekem is meg kellett szoknom azt a ritmust, csapásszámot, amit a rövidebb távokra szakosodott Sarudi Pál és Balázs Péter kiráz a kisujjából."

Ráadásul Joób Márton néhány héttel ezelőtt még inkább az 1000 egyesre hangolta magát, aztán a sors és a kapitányi döntés úgy hozta, hogy a sérüléséből visszatérő, olimpiai bronzérmes Vajda Attila indul ebben a számban a szegedi világbajnokságon. "Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal leültünk átbeszélni a kialakult helyzetet, és bár a szívem egy kicsit fáj az egyesért, az eszemmel tudom, hogy négyesben nagyobb esélyünk van a dobogóra - folytatta Joób Márton. "Ha két számban indulok, az esetleg a négyes rovására ment volna. Az elmúlt időszakban rengeteget edzettünk, sokat fejlődtünk, így bizakodva várjuk a világbajnoki rajtot."

A párosban is reménykedhetünk, igaz, ezúttal nem a tavalyi világbajnokság negyedik helyezett duója, Bozsik Attila és Kovács Gergely teszi vízre a hajót. Utóbbi vállműtétje miatt az is kérdéses volt, hogy egyáltalán versenyez-e az idén. Éppen ezért Bozsik egyesben próbálkozott (és kvalifikált Szegedre), míg Kovács a rutinos Végh Attila párjaként a második válogatón szállt vízre, és szerzett indulási jogot a szegedi világbajnokságra.

A racicei Európa-bajnokságon a hetedik helyen záró Bozsik célja egyesben a legjobb hat közé kerülés lehet, míg a szakemberek szerint Végh Attila 1998 után ismét érmet szerezhet - ezúttal Kovács Gergely párjaként.