Vágólapra másolva!
Ha férfi kajak 200 méter, akkor természetesen csapathajó, hiszen a magyarok a sprintszám 1994 óta tartó története óta négy világbajnoki címmel büszkélkedhetnek ebben a versenyszámban. És ami a legérdekesebb, Beé István mind a négyszer (1998, 1999, 2001 és 2005) ott lapátolt az aranyegységben. A ma már jócskán harminc felett járó versenyző három esztendeje ifjú titánokkal hajtja a sikert, ami nem is marad el: kétszeres Európa-bajnok (2004, 2005), no és világbajnoki címvédő a Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs összetételű magyar kvartett.

Az idei, racicei Európa-bajnokságon csak a harmadik hely jutott az egységnek, amelyet Beé Istvánék csalódásként értékelnek.

"Csalódás bizony, de mi úgy gondoljuk, elvették tőlünk azt az aranyat - magyarázta Beé István. - Szerintem több hajóval egyetemben tökéletesen rajtoltunk, de a bírók visszahívták a mezőnyt, és minket figyelmeztettek. Ezek után egy kicsit megilletődve indultunk el a második rajtnál, és ez rengeteget számított a szereplésünkben. Nem baj, ennek is köszönhető, hogy felpaprikázódtunk a világbajnokságra, és ebből véleményem szerint csak jó sülhet ki."

Forrás: MTI

Beé István szerint a négyes pontosan ott tart, ahol két héttel a világbajnokság előtt tartani kell.

"Az idén egy kicsit zaklatott felkészülési időszakot éltünk meg - mondta. - Az elveszített második válogató előtt sérülések és betegségek hátráltatták a csapat munkáját, de most már minden a legnagyobb rendben zajlik. A második válogató második helye, no és az Európa-bajnoki kudarc pont a legjobbkor ért bennünket. Begyűjtöttük azokat a pofonokat, amelyek talán a jó világbajnoki szereplést eredményezik majd. Mivel én kilencvennyolcban ott voltam a világbajnoki címet szerző hajóban, így tudom milyen Szegeden, több tízezres hazai közönség előtt nyerni. Az idén is szeretném átélni ezt az élményt."

És essék szó a másik két sprintszámról is. A kajak egyesek versenyében ismét Boros Gergely képviseli színeinket. A magyar versenyző tavaly a második helyet szerezte meg a poznani Európa-bajnokságon, az idén éppen lecsúszott a dobogóról.

Igaz, Borost sérülés és betegség is hátráltatta a felkészülésben, no és az sem mellékes, hogy Boros Attilával, Sík Mártonnal és Csamangó Attilával már a jövő négyesét "építik" 1000 méteren. Utóbbi két versenyző áll rajthoz a párosok küzdelmében, és bár tavaly a hetedik helyen zártak Zágrábban, Szegedre előrevetítve reményt keltőnek mondható, hogy a július végi athéni U23-as Európa-bajnokságon 500 méteren győzelemmel "melegítettek be" a felnőtt világbajnokságra.