Társoldalunk:

Barta Nóra peches ugrással lett Eb-7.

2006.08.01. 16:16

A margitszigeti úszó Eb-n Barta Nóra felettébb pechesen marad le az 1 méteres műugrás döntőjéről. Az elődöntőben az utolsó, ötödik ugrása előtt még biztos finálésnak tűnt, s bár a rendkívül nehéz Auerbach két és fél szaltó - amivel csak ő próbálkozott a mezőnyben - valóban nem sikerült neki, az összpontszámával a másik elődöntőből simán továbbjutott volna a legjobb hatba. Így viszont "csak" a 7. helyen végzett.

- Mi volt a gond azzal a bizonyos utolsó ugrással?
- Az, hogy nem jött jól ki a nekifutásom. Az utolsó lépésemet egy pillanatnyi rövidzárlatból kifolyólag túlságosan megtoltam, és így az elugrás pillanatában a fél lábfejem gyakorlatilag lelógott a deszkáról... Ebben a helyzetben már nem sok esélyem volt arra, hogy két és fél szaltót kiforogjak.

- Nagyon szomorú?
- Ezt azért nem mondanám. Persze, ahogy mondani szokás, "savanyú a szőlő", mert az összpontszámommal a másik csoportból bejutottam volna a döntőbe, de ezen nem érdemes rágódni. Összességében úgy érzem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, és szerintem a hetedik helyem miatt nem kell szégyenkeznem. Az Eb előtt is mondtam, hogy legalább tízen pályázhatnak a dobogóra, és közöttük egészen apró dolgok döntenek.

- A pontszámokat figyelte menet közben?
- Egyáltalán nem, de utólag azt kell, hogy mondjam, a bírók reálisan pontoztak. Az utolsó ugrásomra sem érdemeltem volna többet.

- Mit szól ahhoz, hogy a műugrásra is rengeteg szurkoló jött ki a Margitszigetre?
- Nagyon jólesett a biztatás, ezúton is köszönöm! Próbáltam magam függetleníteni ettől a fantasztikus hangulattól, de nem sikerült. A rontásomnak azonban ehhez semmi köze, ez kizárólag az én hibám volt. A hangulat csakis pozitívan hatott rám.

- Indul három méteren is, ott mire számíthatunk?
- Annyit ígérhetek, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy javítsak.

- Ezt a versenyt majd szombaton rendezik, addig jön szurkolni az úszóknak, ha éppen nem edz?
- Természetesen, végig itt leszek az uszodában!

Barta Nóra edzője, Ligárt Balázs a következőképpen értékelt: "Nagyon harcos középdöntő volt, s ez most így alakult. Tudtuk, hogy erős a mezőny, ezt mutatja is, hogy a kétszeres Európa-bajnok Fischer ugyancsak lemaradt a hatos döntőről. Az edzéseken mi hat-hét különböző ugrással dolgozunk, ezekből választottuk ki azt az ötöt, amit Nóri bemutatott, s ezzel szerintem nem is hibáztunk. Az Auerbach két és fél szaltó valóban rendkívül nehéz, a női mezőnyben a világon csak ketten-hárman tudják, mégsem lehet úgymond biztonsági ugrást betenni helyette, ráadásul a nehézségi foka sokat hozhat a konyhára. Ami a három méteres versenyt illeti, bizakodó vagyok, hogy ott Nórinak sikerül bejutnia az első hatba. S az egészen biztos, hogy szombaton nagyon elszántan fog versenyezni."

Eredmény, műugrás, női 1 m, Európa-bajnok:
1. Anna Lindberg (Svédország) 291,90 pont
2. Ditte Kotzian (Németország) 279,30
3. Maria Marconi (Olaszország) 267,35
...7. Barta Nóra
...15. Kormos Villő

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK