Vágólapra másolva!
A 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, az amerikai Justin Gatlin bejelentette: fennakadt az egyik áprilisi doppingvizsgálaton. Ha beigazolódik bűnössége, akár örökös eltiltással is sújthatják.

"Arról tájékoztatott az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, hogy az április 22-ei Kansas Cityben rendezett váltóverseny után elvégzett ellenőrzésen túlzott mértékű tesztoszteront találtak a szervezetemben" - írta közleményében a világsztár.

"Nem tudok mit kezdeni ezzel a tájékoztatással, mert tudomásom szerint nem használtam tiltott szereket, és senkiről nem tudok, aki ilyet adott volna nekem. Eddig és ezek után is együttműködök a hatóságokkal, és bízom abban, hogy kiderül, semmi rosszat nem követtem el."

Gatlin hazája 2001-es junior országos bajnokságán már egyszer fennakadt a doppingvizsgálaton, akkor amfetaminnal. Arra hivatkozott - és ezt orvosilag igazolta is -, hogy tíz éve kell különféle betegségekre gyógyszert szednie. Két évre eltiltották, majd büntetését az enyhítő körülmények miatt felezték.

"Az akkori tapasztalataim miatt most már még elővigyázatosabb vagyok, nehogy tiltott szer kerüljön a szervezetembe. Tudom, ha még egyszer doppingesetem lesz, akkor akár örökre is eltilthatnak a szeretett atlétikától. A fiataloknak felvilágosító előadásokat tartok a dopping káros hatásairól, és igyekszem őket meggyőzni, hogy soha se csapják be magukat és a rajongókat."

Gatlin edzője, Trevor Graham szerint a versenyző szabotázs áldozata lett. "Egy általunk ismert személy tette a tiltott szert Gatlin táplálékába. Olyasvalaki, akit menesztettünk a csapatunkból, és az április 22-ei, Kansas City-i versenyre visszatért, hogy félreállítsa Justint. Megpróbáljuk magunk elkapni. Reméljük, be tudjuk bizonyítani az ártatlanságunkat" - mondta Graham.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vasárnap megerősítette, hogy örökös eltiltás fenyegeti a sprintert. Gatlin a jamaicai Asafa Powell-lel közösen, 9.77 mp-cel tartják a 100 méteres világcsúcsot.