Vágólapra másolva!

Orosz edzők az rg-válogatottnál

Csütörtöktől két neves orosz szakember segíti ritmikus gimnasztikázóinkat: Olga Genagyievna vezetőedzőként, Irina Zenovka koreográfusként került a magyar válogatott mellé, amely rövid távon a szeptemberi moszkvai Eb-re készül, hosszú távon pedig megcélozza a pekingi olimpiai részvételt.

Csütörtökön a Magyar Tornaszövetség, azon belül a ritmikus gimnasztikai szakág vezetői az olimpiai felkészülésre vonatkozó szerződést írtak alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal, s az összejövetelen mutatták be a Buda Julianna, Csonkás Szilvia, Gergics Tünde, Kiss Katalin, Királyvári Nikolett, Polákovits Rita, Zsidi Orsolya alkotta magyar kéziszerválogatott új orosz edzőit is, akik mindössze két napja tartózkodnak hazánkban.

A márciusi nagy sikerű magyar-orosz rg-show eredményeként Olga Genagyievna vezetőedzőként, Irina Zenovka koreográfusként került a magyar válogatott mellé. Zenovka az olimpiai bajnok orosz kéziszercsapat gyakorlatainak kidolgozásában is részt vett, Genagyievna többszörös orosz bajnok, a válogatott egykori tagja.

"A repülőtérről egyenesen az edzésre mentem, így már ismerem az összeállított gyakorlatokat. Az egyikben csak minimális változtatásokat hajtunk végre, a másikat viszont teljesen átdolgozzuk, a zenét is kicseréljük" - mondta el Irina Zenovka, Olga Genagyievna pedig a következőket nyilatkozta: "Örömmel vállaltam a munkát Magyarországon, ráadásul úgy látom, a magyar trénerek eddig nagyon jól dolgoztak a csapattal. A következő napokban Irinával elkészítjük a koreográfiát, aztán gőzerővel megkezdődik a szeptemberi Eb-re való felkészülés. A moszkvai helyszín külön kihívás számomra."

"Az elmúlt egyéves időszak eredménye, hogy idáig eljutottunk. A szövetségnek sikerült mind az anyagi, mind az erkölcsi feltételeket megteremtenie - persze támogatókkal még jelenleg is folynak tárgyalások -, így a csapat nyugodtan készülhet elsőként az Európa-bajnokságra, majd az olimpiai kvalifikációra. Hosszú távú cél a pekingi részvétel kivívása, egyelőre azonban a jó Eb-szereplést tartjuk szem előtt" - fogalmazott Borbély Attila, a tornaszövetség alelnöke, az ritmikus gimnasztika szakág elnöke.

Fábik Tibor