Vágólapra másolva!
A Tour de France kerékpáros körverseny szervezői felszólították az Astana-Würth csapatot, hogy lépjen vissza a szombaton rajtoló viadaltól és a szintén doppinggyanúba keveredett német Jan Ullrichtól pedig azt várják el, hogy tisztázza magát.

Az ügy előzménye, hogy a spanyol rendőrség - az El Pais lap tudósítása szerint - átkutatott több lakást, és tiltott szereket foglalt le. Korábban az Astana-Würth (a volt Liberty Seguros) istálló igazgatója, Manolo Sainzot vették őrizetbe, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Az 1997-ben győztes Ullrich úgy került a képbe, hogy az újság szerint egy kétes hírű madridi klinikán olyan vérkészítményt találtak, amelynek üvegcséjére a "JAN" feliratot tették, a kontroll dátuma pedig 2004. június 26. volt. A rendőrség vizsgálatot indított, és ha alapos a gyanú a doppingolásra, akkor a német klasszis ellen vádat emelnek, végső esetben pedig eltilthatják. Ullrich tagadja a vádakat, és közölte: ott lesz a szombati Tour-rajtnál.

A Tour-szervezők kedden úgy foglaltak állást, hogy az Ullrich ellen megfogalmazott vádak gyengék, ezért nem gördítenek akadályt indulása elé. "A verseny szempontjából nincs probléma Ullrich szereplésével" - mondta Philippe Soudres szóvivő.

Az Astana-Würth a francia szervezők felszólítása után a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, hogy vissza kell-e lépnie a világ legrangosabb kerékpáros versenyétől. Az istálló azt fontolóra veszi, hogy a doppinggyanúba keveredett és a végső győzelemre is esélyesnek tartott kazah Alekszandr Vinokurov nevezését visszavonja.

Mindenesetre a Tour de France szervezői azt is bejelentették: hogy ha az Astana-Würth nem lép vissza, akkor a CAS-hoz, illetve a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséghez (UCI) fordulnak. Spanyolországban még senki ellen nem emeltek vádat, ám az Astana-Würth 15 volt tagja és további 58 profi kerékpáros ellen nyomoznak.