Vágólapra másolva!
Négy évvel a verseny után valószínűleg Európa-bajnoki bronzérmet szerzett Németh Roland: a magyar sprinter eredetileg negyedik lett 100 méteren 2002-ben, Münchenben, de előbbre léphet, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hétfőn doppingvétség miatt megfosztotta első helyétől a brit Dwain Chamberst.

Az IAAF Chambers 2002. január 1. és 2003. augusztus 1. között elért valamennyi eredményét törölte. Ez az európai szövetség (EAA) égisze alá tartozó versenyekre is vonatkozik, az Eb hivatalos sorrendjét majd az EAA fogja meghatározni.

Mérei László, a magyar szövetség szakmai igazgatója elmondta, hogy hivatalos értesítést még nem kaptak az EAA-tól, de várható, hogy Németh Roland bronzérmessé lép elő.

Németh a müncheni döntőben 10.27 mp-cel ért célba. Csak Chambers, továbbá a nigériai születésű portugál Francis Obikwelu (10.06), valamint a címvédő brit Darren Campbell (10.15) volt gyorsabb nála.

"Ilyen esetekben automatikusan módosul a sorrend a mi versenyeinken is. Németh így bronzérmes lesz" - erősítette meg a hírt Schulek Ágoston, az EAA alelnöke.

A sprinter már a fináléba jutással is nagy bravúrt hajtott végre, hiszen magyar atlétának nagy világversenyen a klasszikus sprinttávon utoljára az 1987-es vb-n sikerült döntőbe kerülnie, akkor Kovács Attila az ötödik lett.

Az eddigi 18 Eb-n mindössze két magyar szerepelt a klasszikus sprintszám döntőjében Némethen kívül: Kovács 1986-ban, Suttgartban a hetedik helyen végzett, Sir József 1934-ben, Torinóban bronzérmet szerzett.

Chambers szervezetében 2003. augusztus 1-jén Saarbrückenben a doppingszerek közé tartozó tetrahidrogesztrinont (THG) mutattak ki. A brit futó volt az első atléta, akinél THG-t találtak. A 28 éves sportoló kihallgatása során elismerte vétségét és felajánlotta segítségét a doppingellenes harcban. A versenyző, miután letöltötte kétéves büntetését, június 11-én a gatesheadi viadalon tért vissza, ahol 10,07-tel a harmadik helyen végzett.