Vágólapra másolva!
Ahogy illik, olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőnk, Kővágó Zoltán katonai uniformisban, váll-lapján főhadnagyi csillagokkal érkezett a 22. Honvéd-kupa csütörtöki sajtótájékoztatójára. A szolnoki légibázison szolgálatot teljesítő, s egyúttal a laktanyában is edző atléta elmondása szerint a június 30-i versenyen kedvező külső körülmények, mindenekelőtt megfelelő széljárás esetén akár egyéni csúcsot is dobhat. A hetven métertől csupán öt centi választja el.

Kővágó Zoltán Szolnokról hozzávetőleg egy óra alatt felért Budapest határáig, innen viszont megtapasztalva a George Bush látogatása miatti forgalomkorlátozásokat, két órába telt, amíg elvergődött a BHSE Dózsa György úti főhadiszállásáig, a sajtótájékoztató színhelyére. Olimpiai ezüstérmesünk nem győzött szabadkozni a késés miatt... Amíg befutott, mindenesetre megtudhattuk, hogy a június 30-i, immár 22. Honvéd-kupán négy földrészről húsz ország atlétái állnak rajthoz. A BHSE akárcsak tavaly, idén is a Budapesti Atlétikai szövetséggel karöltve rendezi meg a viadalt a Tüzér utcai Iharos pályán.

"Az athéni sajnálatos események még most is éreztetik a hatásukat, nehéz helyzetben van a sportág. Itthon érezhetően csökkent az atlétika népszerűsége, s a mielőbbi talpra álláshoz szükség van az ilyen rendezvényekre" - szögezte le a verseny kapcsán Molnár Imre, a BHSE ügyvezető elnöke.

A Honvéd-kupán a férfi 3000 méteres síkfutást ezúttal is a pálya névadója, az 1955-ben a világ legjobb sportolójának választott, többszörös világcsúcstartó hosszútávfutó Iharos Sándor emlékének adózva rendezik. Összesen huszonnégy számra kerül sor, s azt előre borítékolni lehet, hogy a legszínvonalasabb versenyt a férfi diszkoszvetés hozza. Kővágó Zoltán jelenleg 69,95 méteres eredménnyel második a világranglistán, s kiváló formáját az is jelzi, hogy az oslói Golden League-versenyen 68,02-vel ezüstérmes lett.

"Ha a Honvéd-kupán megfelelőek lesznek a külső körülmények, amelyek közül a kedvező szélirány a legfontosabb, jó esetben egyéni csúcsot is elérhetek. S mivel a hetven métertől csupán öt centi választ el, akár át is törhetem ezt a határt" - mondta el Kővágó Zoltán, aki július 3-án az athéni szuper Grand Prix-n indul, s az augusztusi göteborgi Eb előtt külföldön még a madridi GP-n lép dobókörbe, s talán egy nürnbergi versenyen, itthon pedig az országos bajnokságon méreti meg magát.

A Honvéd-kupán indul az ugyancsak Eb-résztvevő Máté Gábor, akinek idei legjobbja egyelőre még csak 63,38 méter, de bízik benne, hogy ezt az Iharos pályán mindenképpen megjavítja. "Hatvannégy-hatvanöt méter körül szeretnék dobni, s szerintem a széljárással nem lesz gond. Legalábbis amikor legutóbb ezen a pályán versenyeztem, ideálisak voltak a versenykörülmények" - mondta el Máté, aki immár Kővágóval együtt edz, a korábbi kiváló diszkoszvető, olimpiai ötödik, Eb-bronzérmes Fejér Géza irányításával.

Fábik Tibor