Vágólapra másolva!
A Francia nyílt teniszbajnokság tizenharmadik napján a világranglista vezető Roger Federer jutott elsőként a vasárnapi férfi egyes fináléba. A svájci zseni ugyan az első játszmát meglepően simán elvesztette régi riválisa, mumusa, David Nalbandian ellen (3:6). Sőt az argentin a második szettben 3:0-ra vezetett, de Federer megrázta magát és ő vezetett 3:6, 6:4, 5:2-re, amikor a dél-amerikai hasfalhúzódás miatt feladta a mérkőzést. A második találkozón Ivan Ljubicic nem tudott mit kezdeni a címvédő Rafael Nadallal. A horvát mindent megpróbált, de 6:4, 6:2, 7:6-ra elvesztette élete első Grand Slam elődöntőjét.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

Nem mehetett biztosra Roger Federer a mai mérkőzése előtt. Saját bevallása szerint rosszul aludt péntekre virradóra. Azt ugyan tudta, hogy mire számíthat a szintén huszonnégy éves David Nalbandian ellen, gyerekkoruk óta tart a versengés, de pont ezért azzal is tisztában volt, hogy bármi megtörténhet. Az aktív játékosok között csak négyen büszkélkedhetnek pozitív mérleggel az első kiemelttel szemben. Közülük az argentin bizonyult a legtöbbször jobbnak nála (hatszor). Legutóbb a mestersorozat római állomásán Federer minimális különbséggel nyert (6:3, 3:6, 7:6).

Nem kis meglepetésre délután egy órakor jó fél ház várta a játékosokat a Philippe Chatrier stadionban. Roger Federer mindössze két pontot vesztett az első két adogatójátékában, de 2:2 után többet hibázott és megtorpant. David Nalbandian a második szett első tizennégy pontjából tizenkettőt megnyert és 6:3, 3:0-ra vezetett. A svájci ébredése, feltámadása után azonban a várt nagy csata helyett,1 óra 38 perc elteltével szomorú véget ért a történet.

"A Davigyenko elleni mérkőzés közben, a negyedik játszmában éreztem valamit a hasfalamnál, amikor adogattam. Az orvosokkal együtt azt gondoltuk, hogy két nap alatt rendbe jön. Nagyon sok kezelést kaptam és pihentettem. Ma reggel tökéletesen éreztem magam. Igaz a meccs elején óvatos voltam, féltem egy kicsit, ezért adogattam két kettős hibát az első játékban. De úgy éreztem, minden rendben. Aztán a második szett közepén kiújult és sokkal rosszabb volt, mint kedden, nagyon éles fájdalom gyötört. Így nem lehet játszani. Nem érdekelt az eredmény, ha 6:1, 6:1-re vezettem volna, akkor is feladom, ami egyáltalán nem jellemző rám. Ez volt talán az első alkalom, amikor nem fejeztem be egy meccset, pedig sajnos nem először szembesültem ezzel a sérüléssel"- magyarázta a szokatlan befejezés okát David Nalbandian.

Az több mint elgondolkodtató, hogy az úgynevezett Open éra (1968-tól íródik) kezdete óta nem volt arra példa Párizsban, hogy a férfiaknál kilenc mérkőzés ér véget idő előtt, sérülés miatt. Az idén David Nalbandian volt a kilencedik, aki meccs közben dobta be a törülközőt.

"Nem játszottam jól az elején, ő pedig hozta a szokásos formáját a szeles időben, nem hibázott. Képtelen voltam elkapni a ritmust, megérezni a labdát. Kissé sokkolt a helyzet, dühös voltam, nem értettem, mi a baj. Tudtam, valaminek történnie kell, hogy ez megváltozzon. Elég érdekes, hogy a fordulatot egyetlen ütés eredményezte"- emlékezett a svájci a második szett, hetedik játékának, első labdamenetére. Nalbandian egy gyönyörű fonák röpte átemeléssel már magáénak érezhette a pontot, de Federer beérte a labdát és félfordulatból, visszakézből, tenyeressel, csuklóból bámulatosan helyezte a sárga filcgolyót az alapvonalhoz. Amikor megütötte, már tudta, hogy valami egészen különleges, látványos megoldást produkált: azzal a lendülettel magasba emelte a balkezét és hagyta, hogy ünnepeljék. A szurkolók állva tapsoltak, tomboltak.

A labdarúgó világbajnokság nyitó napján az jutott a tudósító eszébe, hogy Roger Federer játszik latinosan, brazilosan, Nalbandian pedig inkább németesen. Hihetetlen trükköket mutatott a következő percekben a svájci, láthatóan élvezte a játékot. Olyan labdába is beleütött, ami bőven kiment volna, így viszont ő rontott. Nem zavarta, ez is belefért.

"A papámmal sokat fallabdáztunk és talán ez fizetődik ki, ez segít azokban a látványos megoldásokban. Az volt a célom, hogy legalább az elődöntőig az idén is eljussak. Ezt már túlteljesítettem, ami fantasztikus. Ha győzök vasárnap, akkor egyszerre két dolgot nyerek, ami nagyon különleges volna"- nyilatkozta Roger Federer arra utalva, hogy a siker a Muskétások kupája mellett a Grand Slam teljesítését (ugyan nem egy naptári évben) jelentené neki.
A második találkozón Ivan Ljubicic csak egy rövidítésig tudott eljutni a címvédő Rafael Nadal ellen, de hiába vezetett az orosz rulettnek tartott tie-breakben 5:3-ra a horvát, a fontos pontokat ekkor is a spanyol nyerte. Felejthető mérkőzésen Nadal, 2 óra 49 perc alatt 6:4, 6:2, 7:6-ra győzött.

"Többé kevésbé az történt a pályán, amire számítottam. Küzdött és futott minden labdáért. Időbe kerül amíg rájön az ember, hogyan kell a világ két legjobb teniszezője ellen játszani. Ráadásul régen állt a háló másik oldalán balkezes. Ahhoz kell igazítani az adogatásom. A harmadik szettben sokkal jobban, okosabban szerváltam, mint addig, de eltartott egy darabig, mire rájöttem, a hogyanra. A második játszmában egyértelműen jobb volt, de az elsőben és különösen a harmadikban másképp is alakulhatott volna, ha kihasználom a lehetőségeim.
Azt szeretném, ha vasárnap Roger nyerne, de ezzel szerintem mindenki így van. Ő a legjobb játékos, talán minden idők legjobbja. Szép lenne őt látni, amint magasba emeli a serleget"- nyilatkozta Ivan Ljubicic.

Nem szokás a profi teniszben ilyeneket mondani mérkőzés után. Nem is maradt válasz nélkül, amit a horvát az interjúszobában beszélt. "Mindenki szabadon azt mond, amit akar, de nem kellene egy vereség után így nyilatkozni. Abban biztos vagyok, hogy nem mindenki akarja, Roger győzelmét, nekem is sokan szurkolnak. Jó a viszonyom Ivannal, ezért nem szeretnék tovább menni ebben a témában. Az a fontos, hogy nyugodt vagyok és jól megy a játék. De nem érzek megnyugvást, csak örülök, hogy megint döntőbe jutottam"- magyarázta Rafael Nadal, aki sorozatban az ötvenkilencedik mérkőzését nyerte salakon és Ivan Ljubicic a negyvenötödik tanítványa volt ebben a káprázatos siker szériában. Roger Federer már korábban tag lett ebben a klubban, neki az idén három leckét adott a húsz éves spanyol, de tavaly is legyőzte a ranglistavezetőt, például a Roland Garroson.

A nagy finálé előtt szombat délután női egyes döntő, Justine Henin-Hardenne és Szvetlana Kuznyecova főszereplésével. Vasárnap, zárásként jöhet a két óriás, ahol szokatlan módon az első kiemelt a valódi kihívó!

vegyespáros, döntő:
Katarina Srebotnik, Nenad Zimonjic (szlovén, szerb-montenegrói, 8.) - Jelena Lihovceva, Daniel Nestor (orosz, kanadai, 7.) 6:3, 6:4

férfi egyes, elődöntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Ljubicic (horvát, 4.) 6:4, 6:2, 7:6 (9-7)
Federer (svájci, 1.) - Nalbandian (argentin, 3.) 3:6, 6:4, 5:2-nél Nalbandian feladta