Vágólapra másolva!
Az orosz Szvetlana Kuznyecova és a belga Justine Henin-Hardenne mérkőzik szombat délután három órától a női egyes fináléban a Roland Garroson. A mai első elődöntőben a nyolcadik kiemelt szentpétervári nagy csatában győzte le a tizenhét éves Nicole Vaidisovát (5:7, 7:6, 6:2), míg a belga házi rangadót simán nyerte a második kiemelt Kim Clijsters ellen a liege-i salakspecialista (6:3, 6:2).

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

A két újonc Szvetlana Kuznyecova és Nicole Vaidisova találkozójával indult a műsor a Philippe Chatrier stadionban a nem hivatalos salakpályás tenisz-világbajnokság 12. napján.

Az elmúlt napokban a tizenhét éves prágai lány tiszteletet parancsoló eredményeket produkált: elbúcsúztatta Amelie Mauresmót és Venus Williamst is.

Mai ellenfelével egyszer találkozott korábban, tavaly Wimbledonban 7:5, 6:7, 6:2-re kikapott tőle, de számára az idei Roland Garros a Reváns ideje. A nyitó játszmában Kuznyecova vezetett 5:4-re, és adogathatott, egy órával később a cseh tehette ugyanezt, csak ő a mérkőzésért szerválhatott.

"Megérdemli az elismerést, a harmadik játszmában egyértelműen jobb volt. Minden pontért küzdött, igaz eddig is tudtam, hogy nagy harcos. A döntő szettben nem sok esélyem volt. Ha 5:4-nél a meccsért adogathatsz, az nem jelenti azt, hogy megnyerted az egészet, még mérkőzéslabdám sem volt. Tehát messze jártam a győzelemtől. Előfordul az ilyen, de nem mondhatom, hogy hirtelen remegni kezdett a kezem és ideges lettem. Ha újra játszhatnám azt a gémet, azt kívánnám, üssek be több első szervát, de ezen nincs értelme elmélkedni, ez már megtörtént. Biztos, tanulni fogok ebből a mérkőzésből, rengeteg hasznosítható tapasztalatot gyűjtöttem és ez segíteni fog a jövőben. Még keményebben kell dolgoznom. Imádok győzni és utálok veszíteni, tehát csalódott vagyok. De összességében elégedett vagyok, mert az elmúlt hetekben sokkal jobb eredményeket értem el, mint tavaly, büszke lehetek magamra"- nyilatkozta az 5:7, 7:6, 6:2-es vereséget követően Nicole Vaidisova.

"Az első játszmában 5:4-nél túl gyorsan akartam nyerni, sokat hibáztam. A második szettben hihetetlenül jól teniszezett, csak védekeztem, futottam az alapvonalon, hogy és próbáltam visszaütni a labdát. Azt kérdeztem magamtól, mit csinálok én itt. Lőtte a vonalakat, esélyem nem volt. Aztán 4:5-nél tudtam, vagy megnyerem a következő játékot, vagy holnap Barcelonában leszek. Végül elkezdett hibázni. Tudom, mennyire nehéz ilyen helyzetben teniszezni, én is éltem át a hasonlót. Kicsit tapasztaltabb vagyok, mint ő. A harmadik szett előtt tudtam, hogy fizikálisan jobban bírom. Hirtelen még többet kezdett rontani és már én támadtam.

Az elmúlt években rendre meccslabdáról kaptam itt ki, tavaly gyengébb szezonom volt, de egy pillanatra sem adtam fel, mindig dolgoztam tovább. Ezért is jelent nekem nagyon sokat a döntőbe jutás. Most mindent el kell felejteni, ami eddig történt és szombaton, az elsőtől az utolsó pontig csak a játékra szabad koncentrálnom és élveznem a teniszt"- adta ki a jelszót a húszéves Kuznyecova, aki második Grand Slam-diadalára készül.

Forrás: EPA

Egyformán kétszer játszottak döntőt a Roland Garroson, de micsoda különbség: Justine Henin-Hardenne 2003-ban és 2005-ben is a magasba emelhette a Suzanne Lenglen-kupát, míg Kim Clijsters gyűjteményéből hiányzik ez az értékes serleg.

A párizsi salakon kétszer kerültek szembe. Az első találkozójukon 2001-ben, az elődöntőben, az egy évvel idősebb Henin-Hardenne 6:2, 4:2-re vezetett és Clijsters adogatásánál 15:40-et mutatott az eredményjelző. A fináléba mégis a fiatalabb belga jutott. Ott döntő szett 12:10-re kapott ki Jennifer Capriatitól. Két évvel később már ők mérkőztek a French Open második szombatjának délutánján. A többség Clijsterst tartotta biztos befutónak, de nagyon simán 6:0, 6:4-re kikapott. Henin-Hardenne azóta még két Grand Slam-döntőben jobbnak bizonyult nála (US Open-2003 és Australian Open-2004), de az egymás elleni összesítésben így is Kim Clijsters vezet 10:9-re.

A csütörtöki mérkőzés tétje nem csak a döntőbe kerülés volt a második kiemelt számára. A győzelem biztos váltást jelentett volna a női teniszezők trónján. Lehet, hogy a plusz teher nyomasztotta Clijsterst, nem tudni, az viszont biztos, hogy szinte esélye nem volt a sikerre.

Az első játszmát egyetlen break döntötte el, 3:3-ig együtt mentek, de Henin-Hardenne rá tett egy lapáttal, ahogy Clijsters fogalmazott a meccs után, kockáztatott és bejött neki. Fordulatot a második felvonás sem hozott. A rendkívül labdabiztosan, pontosan teniszező Henin-Hardenne ellen nem találta a megoldást honfitársa. Jellemző a különbségre, hogy Kim Clijsters a második szettben mindössze három pontot nyert fogadóként.

"Sokszor azt éreztem, hogy irányítom a játékot, de nem tudom befejezni a labdamenetet. Tudtam, hogy ez vár rám, mert ismerem, hihetetlen jól védekezik salakon. Kemény pályán ezeknek a labdáknak a kilencvenkilenc százaléka pontot ér, itt azonban folyamatosan visszajönnek. Nem voltam elég kitartó és következetes a játékban, a kellő önbizalom is hiányzott ahhoz, hogy többet vállaljak. Egyébként sem vagyok az a teniszező, aki menet közben váltani tud, ha valami nem megy. A fontos pillanatokban rendre elrontottam. Ő a legjobb teniszező salakon. Ha valaki azt mondja a verseny előtt, hogy elődöntős leszek, örömmel elfogadom, de most azért kicsit csalódott vagyok"- magyarázta Clijsters.

"Nem szeretek arról beszélni, hogy én vagyok az esélyes. Nagyon magabiztos voltam Ausztráliában, aztán mindenki tudja, hogy mi történt. Szvetlana pont annyira akar nyerni, mint én, nagy csata lesz, és nem csak rajtam múlik, ki győz. Az idén sokkal egészségesebb vagyok, mint az elmúlt években és ez nagyon fontos. Az edzéseken manapság a minőségi munkán van a hangsúly, a mennyiség kevesebb, mint korábban. Vigyáznom kell magamra, huszonnégy éves vagyok, több időt hagyok a regenerálódásra"- nyilatkozta Henin-Hardenne.

Pénteken a férfiaké a főszerep a Roland Gerroson. Az első kiemelt Roger Federer az argentin David Nalbandiannal, míg a horvát Ivan Ljubicic a címvédő Rafael Nadallal mérkőzik a vasárnapi döntőbe jutásért.