Vágólapra másolva!
Az ötvenezer dolláros pekingi ITF-tenisztorna megnyerésével Kapros Anikó több mint hatvan helyet ugrott előre a világranglistán, s a sérülésekkel, betegségekkel kísért tavalyi éve után ismét az első kétszáz között jegyzik. Ahhoz, hogy Wimbledonban pályára léphessen, "szerencse" is kellene, de a US Openen biztosan ott lesz az indulók között.

- Gondolt arra, hogy megnyerheti a pekingi tornát, vagy csak úgy utazott ki, hogy jusson minél tovább?
- Megmondom őszintén, eljátszottam a gondolattal, hogy akár nyerhetek is. A tavalyi évet sajnos végig küszködtem, alig produkáltam valamit, viszont az idei szezonra nagyon jól sikerült a felkészülésem. Ennek már az év elején is voltak jelei, és biztos voltam benne, hogy az elvégzett munkának előbb-utóbb komolyabb eredménye is lesz.

- Hányadiknak emelték ki Pekingben?
- Hatodiknak, az első kiemelt pedig a thaiföldi Tanasugarn volt, aki most csak 141. a világranglistán, de korábban megfordult már az első húszban is. Kérdeztem is tőle, miért nem a Roland Garroson van, s bevallotta, hogy nem szereti a salakot. Ezért inkább a pekingi kemény pályát választotta.

- Hány mérkőzést kellett nyerni a tornagyőzelemhez?
- Ötöt, de nem a döntő volt a legnehezebb, hanem a négy közötti meccsem, amit a döntő szettben 7:5-re nyertem meg. A fináléban sokkal jobban játszottam, itt 6:4, 6:2-re vertem meg egy kínai lányt.

- Elégedett volt a rendezéssel és a várossal?
- Maximálisan, a kínaiak nagyon kitettek magukért. Eleve olyan sportlétesítményekkel rendelkeznek, hogy csak azt tudom mondani, bárcsak Magyarországon is lennének ilyenek. A mérkőzések amúgy délelőtt tíz órakor kezdődtek, így délutánonként egy-egy laza edzés után még városnézésre is jutott időm. A tornára egyedül mentem ki, de teljesen véletlenül két magyar ismerősömmel is összefutottam, akik üzleti útra jöttek Pekingben, így a szabadidőmben sem unatkoztam.

- Az elkövetkezendő napokban mennyire lesz zsúfolt a programja?
- Hétfőn már egy újabb versenyre utazom, Madridba. Ez csak egy kisebb torna lesz, huszonötezer dolláros, de a lényeg, hogy kemény pályás. Európában mostanában ez az egyetlen kemény pályás verseny, Pekinghez képest kifejezetten közel van, így úgy döntöttem, hogy kár lenne kihagyni. Remélem, itt is jól szerepelek, mert még javában a "pontgyűjtő fázisban" vagyok.

- Hol tart éppen a "gyűjtögetésben"?
- A pekingi győzelmemmel több mint hatvan helyet léptem előre, és most a 199. helyen állok a világranglistán. Az a pechem, hogy a wimbledoni torna mezőnyét még a korábbi rangsor alapján állítják össze, így hiába küldtem el a nevezésemet, valószínűleg lecsúsztam arról, hogy elindulhassak a selejtezőben. Vagy legalábbis nagyon kicsi az esély arra, hogy az előző ranglistás pozíciómmal bekerülök a mezőnybe. Az viszont biztos, hogy a US selejtezőjében ott leszek. Persze, még a wimbledoni mezőny is alakulhat, hiszen mindig akadnak, akik visszalépnek, ezért valószínűleg kiutazom Londonba is.

- De lehet, hogy feleslegesen?
- Ez bizony benne van a pakliban. Tavaly például potyára mentem ki US Openre, pedig második voltam a várólistán, és akadtak is, aki visszaléptek, de nem mondták a le időben... Szóval, ez igazán peches szituáció volt a számomra.

- Egy aktuális kérdés a végére: mit gondol, ki nyeri a Roland Garrost?
- A férfiaknál Federer-Nadal döntőt várok, és Federernek szurkolok, mert nagyon szeretem a játékát, és sportemberként is nagyra becsülöm. A nőknél abszolút nyitott a mezőny, itt szinte lehetetlen tippelni. Mindenesetre Mauresmo és Henin szerintem ott lesz a legjobb négy között. Ám én például Petrovára is tettem volna, és mi történt, már az első fordulóban kiesett... Ezután is születhetnek váratlan eredmények, jó meccsekre számítok, és ha az időm engedi, természetesen ott ülök a tévé előtt, Olykor persze bevillan, milyen jó lenne a helyszínen lenni, de remélem, jövőre ott is leszek!

Fábik Tibor