Vágólapra másolva!
Pénteken este Oslóban rajtol az atlétikai Golden League-sorozat, s a nyitó versenyen három magyar induló is lesz: férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán és Máté Gábor, női 5000 méteren Papp Krisztina. A sorozat egymillió dolláros fődíjából idén már azok is részesülhetnek, aki a hat állomásból legalább ötön győznek a kijelölt GL-számokban.

Az elmúlt években az egymillió dolláros bónusz elnyeréséhez mind a hat Golden League-versenyen győzni kellett, s 2003-ban a mozambiki Maria Mutola (800 m), tavaly pedig az orosz Tatjana Lebegyeva (hármasugrás) egyedül vitte el a főnyereményt.

Kétségtelen, hogy akik menet közben elvesztették a veretlenségüket, kedvüket is szegték, hiszen már nem maradt esélyük a bónusz megkaparintására; a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ezért erre az évre változtatott a pénzosztás szabályain.

Az egymillió dolláros prémium megmarad, de két részre bontják. Akik a hat versenyből legalább ötön győznek, azok között kiosztanak félmilliót, a második lépcsőben pedig a másik félmillióból azok részesülnek pluszban, akik valamennyi állomáson diadalmaskodnak.

Az idei sorozatban a férfiaknál a 100 méter, a 400 méter, az 1500 méter, a 3000/5000 méter (attól függően, hogy az adott versenyen melyiket iktatják műsorba), a távolugrás és a gerelyhajítás, a nőknél a 100 méter, a 400 méter, a 3000/5000 m, a 100 méter gát és a magasugrás lett Golden League-szám. A sorozat versenyeit pedig idén is Oslóban (június 2.), Párizsban (július 8.), Rómában (július 14.), Zürichben (augusztus 18.), Brüsszelben (augusztus 25.) és Berlinben (szeptember 3.) rendezik.

A nyitó verseny pénteken az oslói Bislett-játékok, amelyen három magyar induló is lesz: férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán és Máté Gábor, női 5000 méteren pedig Papp Krisztina. Diszkoszvetésben Kővágó 69,95 méteres egyéni csúccsal áll az idei világranglista második helyén az észt Tammert (70,82) mögött, s közvetlenül az olimpiai és világbajnok litván Alekna (69,62) előtt, akik szintén dobókörbe lépnek a norvég fővárosban.

"A pénteki verseny előtt ma még Bydgoszczban indulok, innen megyek át Oslóba. Különösebb célt nem tűztem ki magam elé, szeretnék mindkét helyen jól szerepelni" - mondta az olimpiai ezüstérmes Kővágó, akit már Lengyelországban értünk utol. Papp Krisztinát pedig a prágai repülőtéren, ő a keddi ostravai verseny után Csehországból repült Oslóba. "Nagyon erős mezőnyben indulok, éppen ezért helyezésben nem is gondolkodom, de bízom benne, hogy jó időt tudok futni" - jegyezte meg az UTE atlétanője.

Nos, a női 5000 méteren induló mezőny erősségéről sokat elárul, hogy a tizenöt versenyző között hat etióp és öt kenyai akad. Férfi 100 méteren a két világcsúcstartó közül csak a jamaicai Powell áll rajthoz, a 9,77 másodperces rekordját május 12-én Dohában beállító amerikai Gatlin nem indul Oslóban.

Fábik Tibor