Vágólapra másolva!
A ritmikus gimnasztikában egyedülálló kezdeményezésre orosz szakemberek Magyarországot választották tartós európai bázisuk színhelyének. Első lépésként a hét végén már Budapestre érkezik egy edzői team válogatott versenyzőkkel, akik egy héten át a magyarokkal készülnek. Március 31-én, jövő pénteken pedig a Nemzeti Sportcsarnokban orosz-magyar show jellegű gálára kerül sor.

Az orosz szakemberek által Magyarországon bejegyeztetett Nemzetközi Ritmikus Gimnasztika Kht hosszútávú partnere lesz a magyar ritmikus gimnasztika sportnak, ami gazdasági vonalon is együttműködést jelent. A szakmai elképzelések között pedig többek között szerepel, hogy a jövőben orosz edző segítse magyar válogatott felkészülését is. Az orosz és a magyar versenyzők közös edzései mindenesetre már a hét végén megkezdődnek a Nemzeti Sportcsarnokban.

"Az együttműködés mindenképpen örömteli, biztosra vehető, hogy fellendíti az itthoni szakmai munkát. Nem is kérdéses, hogy a sportágban meghatározó szerepet játszó oroszoktól rengeteget tanulhatunk, ami a jövő szempontjából nagyon hasznos lehet számunkra" - mondta el a korábbi sokszoros magyar bajnok, három olimpián is részt vett Fráter Viktória, aki a Magyar Ritmkus Gimansztika szövetség marketing bizottságának tagjaként, valamint az OSC ritmikus gimnasztika sportegyesület elnökeként visszavonulása után is a sportágban tevékenykedik.

Fráter Viktória azt is elmondta, hogy a hazánkba érkező edzők között ott lesz egykori versenyzőtársa, az ukrán Jelena Vitricsenko, az atlantai olimpia bronzérmese, sokszoros világbajnok. S bár már Vitricsenko is visszavonult, nem elképzelhetetlen, hogy a március 31-i gálán a Nemzeti Sportcsarnokban - amely belépőjegy nélkül megtekinthető lesz - fellép egy bemutatószámmal. "Mindig csodáltam az eleganciáját, amely lenyűgöző volt a szőnyegen, s emellett még azt is elmondhatom róla, hogy az egyik legszimpatikusabb versenyzőtársam volt. Nagyon várom a személyes találkozást vele" - tette hozzá Fráter Viktória.

Fábik Tibor