Vágólapra másolva!
A tavaly őszi vb után, a hét végén újabb nagy birkózó-világversenyre kerül sor Budapesten: a Körcsarnokban szombaton és vasárnap megrendezendő kötöttfogású csapat Világkupán a földkerekség hat legerősebb együttese indul, köztük hat olimpiai bajnok. Így a 2004-es athéni játékokon aranyérmes Majoros István is.

A Világkupa szerdai sajtótájékoztatóján Mario Saleting, a Nemzetközi Birkózó-szövetség (FILA) alelnöke bejelentette, hogy a sportágban az utóbbi időben végrehajtott forradalmi szabályváltozások gyakorlatilag lezárultak, már csak apróbb finomításokat hajtanak végre, s az év végére elkészül az a szabálykönyv, amely a tervek szerint a 2012-es olimpiáig érvényben marad.

Dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó-szövetség elnöke elöljáróban még a 2005-ös vb-hez kapcsolódva elmondta, hogy Raphael Martinetti, a FILA elnöke néhány napja postázott levelében, a minden idők legerősebb és legszínvonalasabb világbajnokságának titulálta a budapesti eseményt. "Az elmúlt tizennégy évben, tizenhárom világversenyt rendeztünk, ami világcsúcs a maga nemében, s idén is folytatjuk a nagy menetelést. Mi több, a hét végi csapat Vk után, 25-26-án Grand Prix-versenynek adunk otthont Székesfehérváron" - mondta el a századik magyar olimpiai arany birtokosa.

Ami a hét végi versenyt illeti, a világ hat legjobb kötöttfogású válogatottja között, a tavalyi vb pontversenyét megnyerő magyar csapat mellett az orosz, a török, a kubai, a bolgár és a dél-koreai lép szőnyegre. A mezőny erősségét jelzi, hogy hat olimpiai bajnok is akad az indulók között, az oroszok között három is: Varteresz Szamurgacsev (2000 - 74 kg), Alekszej Misin (2004 - 84 kg) és Haszan Barojev (2004 - 120 kg). A törököknél Hamza Yerlikaya (1996 - 82 kg, 2000 - 85 kg), a dél-koreaiaknál Dzsung Dzsi Hjun (2004 - 60 kg), a magyar csapatban pedig Majoros István (2004 - 55 kg) nyert már olimpiai aranyat. S a kubaiak között itt lesz a budapesti vb nehézsúlyú döntőjében, az éppen Deák Bárdos Mihályt verő Mijail Lopez.

Majoros ezúttal a 60 kg-ban indul. Az 55 kg-ban Oláh Tibor, a 66 kg-ban Lőrincz Tamás, a 74 kg-ban Horváth András, a 84 kg-ban Bárdosi Sándor, a 96 kg-ban Kiss Balázs, a 120 kg-ban Deák Bárdos lesz a magyar induló. A tartalékok: Jäger Krisztián (55), Komáromi Ede (60), Drechsler Attila (66), Bácsi Péter (74), Fodor Zoltán (84), Németh Iván (96) és Branda Gyula (120 kg). A budapesti vb-n, 96 kg-ban ezüstérmes Virág Lajos térdműtétje után még sokáig nem lesz hadra fogható. A 66 kg-ban induló Lőrincz Tamás még csak 18 éves, s a sportág egyik nagy ígérete.

"Noha rettenetesen nehéz verseny lesz, az éremesélyt nem adtuk fel, mert a sportban nincsenek lehetetlenek. A fiúk fogadkoznak, én pedig bízom bennük" - fogalmazott Komáromi Tibor szövetségi kapitány.

A Világkupán a hat csapatot, pénteken délután két hármas csoportba sorsolják. A verseny ünnepélyes megnyitójára szombaton 14.30-kor kerül sor, a csoportmérkőzéseket 15.00-19.00, a helyosztókat vasárnap 9.00-13.15 között rendezik a Körcsarnokban, ahova a belépés ingyenes.

Fábik Tibor