Vágólapra másolva!
A Torinóban május 19. és június 5. között megrendezésre kerülő 22. női sakkolimpián a világranglista 11. helyezettje, a 2480 Élő-pontos Hoang Thanh Trang játszik majd női válogatottunk éltábláján. A 26 éves világklasszis február 23-án tette le az állampolgári esküt, az egykori vietnami olimpikon először szerepel magyar színekben. A sakkszövetségben találkoztunk, pályafutásáról, eredményeiről, terveiről beszélgettünk.

- Mióta élsz Magyarországon, legjobb eredményeid?
-Hanoiban születtem 1980. április 25-én, szüleimmel együtt 1990 óta, immár 16 éve élek Magyarországon. 1998-ban a húsz éven aluliak világbajnokságát megnyertem, Ázsia bajnoknője voltam, korcsoportos világbajnokságokon is szereztem érmeket, az aranyérem nem sikerült. Négyszer játszottam vietnami színekben sakkolimpián. A 2002-es bledi sakkolimpián a legeredményesebb első táblás voltam, aranyérmet nyertem. Amióta játszom csapatunk sohasem kapott ki a grúz együttestől, 1994-ben, a moszkvai sakkolimpián 1,5-1,5-tel zártuk a meccset, 1998-ban 3-0-ra legyőztük Csiburdanidzééket és Bledben is 2-1-re nyertünk.

- Mikor szerezted meg a női nagymesteri címet?
- 1995-ben kaptam meg a nagymesteri címet, s egyúttal férfi nemzetközi mester is lettem. Két férfi nagymesteri normám is van.

- Mennyire ismered csapattársaidat?
- Már versenyeztem is velük együtt. A Női Klubcsapatok Európa-kupáján az MTK együttesében Vajda Szidóniával és Gara Anitával együtt játszottam, így mondhatnám, hogy jól ismerem őket. Az MTK-ban kezdtem el sakkozni, aztán 1996 környékén a Honvédba kerültem.

- Ki az edződ, kivel elemzel együtt?
- Édesapám az első számú segítőm, gyakran elemzek azokkal a vietnami játékosokkal, akik játszanak magyar versenyeken. Édesapámtól négy és fél évesen tanultam meg sakkozni, aki matematikus, édesanyám Szegeden biológusként végzett. Öcsém idén érettségizik.

- Miként jellemeznéd stílusodat, mi az erősséged?
- Elég stabil játékos vagyok. Úgy gondolom, hogy mindig az adott állást kell a legjobban megjátszani, a pozícióból a legtöbbet kihozni.

- Ki a példaképed?
- Kicsi korom óta Polgár Judit. Az indiai Viswanathan Anand játszmáit nagyon szeretem.

- A sakk mellett tanulsz, dolgozol?
- Jelenleg három elfoglaltságom is van. Tanulok is, dolgozom is, és persze sakkozom. Informatikus közgazdász szakra járok, utolsó éves vagyok, de most a sakkolimpiára koncentrálok. Szüleim saját cégében dolgozom. Úgy érzem, hogy még mindig nem sakkozom eleget, vannak napok, amikor nagyon sokat elemzek, máskor kevesebb időm jut a sakkra.

Forrás: [origo]

- Mennyire használsz készüléskor elemző-programokat?
- Használunk mindenféle programot, szakkönyveket. Bevallom, hogy inkább édesapám nézi a számítógépet, én szeretek a saját intuíciómra hallgatni, nem szeretem, amikor a gép befolyásolja a gondolkodásomat. Az ellenfelekre történő felkészüléskor természetesen nélkülözhetetlenek a bázisok.

- Milyen eredménnyel lennél elégedett a sakkolimpián?
- Őszintén remélem, hogy képességeim maximumát tudom majd nyújtani, s társaim is a legjobb formájukban szerepelnek majd. Optimista vagyok. Számomra most egy új élet kezdődik, nem tudom, hogy mi lesz. Ahogy az állampolgári eskümben is elmondtam, erőmhöz mérten fogok mindent csinálni.

- Későbbi tervek, milyen versenyeken játszol az olimpia után?
- Jövőre már szeretnék játszani az Európa-bajnokságon. Idén nem játszhatok a kieséses rendszerű világbajnokságon, mert már nem indultam Ázsia bajnokságán. A 2001-es moszkvai és a két évvel ezelőtti elisztai vb-n is sajnos már a második fordulóban kikaptam, az orosz Alekszandra Kosztenjuk, majd honfitársnője, Tatjana Koszinceva győzött le.

- Mennyire követed a linaresi szuperversenyt, hogy tetszenek a játszmák? Mi a véleményed Lékó Péter eddigi teljesítményéről?
- A még alaposabb elemzés még hátravan, örülök, hogy ilyen jól játszik Lékó Péter, különösen tetszett Radzsabov elleni győzelme. Kíváncsian várom a folytatást.

Verőci Zsuzsa